СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:BNR - Bulgarsko Natsionalno Radio БНР - Българско Национално Радио
Мова:2 (Bulgarian / български)
Заголовок:

Борисов: България винаги се е стремила към Брекзит със сделка

Резюме:

„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор. Да има правила“, заяви днес министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното си посещение в Азербайджан, съобщиха от пресслужба на МС.

Форумът бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев.

В обръщението си към участниците във форума Борисов заяви, че само за последните 10 дни два пъти е говорил с британската премиерка Тереза Мей по нейно искане. „С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан-Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов. Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора, като последствията ще са много тежки за всички.

Българският премиер подчерта ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема с името на Македония. И изрази убеденост, че „всички трябва да работим за среща НАТО – Русия“.

„По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в Баку министър-председателят. Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света.

„Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът Борисов.

Днес двамата с Алиев ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички го имат за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов.

В рамките на форума Бойко Борисов се срещна с президента на Молдова Игор Додон, с когото обсъди двустранните икономически отношения.

Премиерът заяви, че българската диаспора в Молдова, която е втората по-големина след тази в Украйна, е мост в отношенията между двете държави. „Това допълнително отваря възможностите за двустранни контакти и сътрудничество между страните ни“, изтъкна още министър-председателят Бойко Борисов.

Посилання:101093060
google translate:  переклад
Дата публікації:14.03.2019 13:46:33
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):България
Додано:14.03.2019 14:20:53
Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014