СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

700 asielzoekers, en amper twee toiletten en één douche: leegstaand gebouw in Schaarbeek is hel voor wie wacht op opvang

Резюме:

In de Schaarbeekse Paleizenstraat zitten intussen al 700 asielzoekers die elders geen opvang kregen. Ze kraken een oud gebouw van de dienst Belastingen, maar veel meer dan een dak biedt het pand hen niet. Er zijn amper twee toiletten en welgeteld één douche voor de 700 mensen. “Met de komst van de kou hadden we op één ding gehoopt. Dat de geur te harden zou zijn.” Tevergeefs.

“Achteruit”, blaft Jean De Dieu (39) naar de Afghaanse mannen in de deur. Ze zitten in een kamertje apart. In afzondering. “Ze hebben een ziekte.” Lutfallah, één van Afghanen, zwaait met een stuk brood. Hij vond het in een zak afval van een bakkerij en toont zijn gebroken gebit. Het brood is zo hard dat vreest nog meer tanden te breken. Een andere man gebaart niet te kunnen slapen van de kou, maar vooral van de jeuk. Hij trekt zijn trui en shirt uit en toont zijn bovenlichaam vol uitslag en wondjes. Wellicht vlooienbeten. Jean De Dieu leidt ons weg. In het gebouw hangen schurft en winterziektes, zegt hij. Op de grond liggen kranten die een lek moeten indammen. Welkom in Le Palais des Droits in Schaerbeek.

“We zijn geen dieven”

Normaal was voorzien dat het pand een opvangcentrum zou worden voor Oekraïense vluchtelingen. Een aannemer was bezig met renovatiewerken toen asielzoekers die op straat sliepen eind oktober een open deur zagen om dan uit pure wanhoop het pand te kraken. “We zijn geen dieven en hebben niets stukgemaakt”, zegt Jean De Dieu. Hij is Burundees en priester. Waarom hij naar België kwam, houdt hij voor zich, maar in dit kraakpand is hij zelfverklaarde vicevoorzitter van de Burundese gemeenschap. Hij legt lijsten aan met namen en dossiernummers en bewaakt de orde. “We zijn gewoon naar binnen gegaan. We wilden gewoon een dak boven ons hoofd.” Meer is de plek ook niet. Er zijn twee toiletten en één douche voor de intussen 700 asielzoekers. “Eten doen we in de refter en we hebben een beurtrol opgesteld om te poetsen.”

In heel het gebouw hangt een rauwe cocktail van Mr. Proper van het witte product, lijfgeur, zweetvoeten en urine. Ernest (60) de nestor van de Burundese asielzoekers mengt zich in het gesprek. Vanwege zijn leeftijd is hij de leider van de groep. “Met de komst van de kou hadden we één hoop. Dat de geur te harden zou zijn.” Tevergeefs.

De oude kantoorruimtes doen dienst als slaapzaal. Ook in de kelders slapen mensen op vuile matrassen of stukken karton. Enkele mannen hebben thee gemaakt en krijgen naar hun voeten. Want eten mag niet in de slaapzalen. Als Jean De Dieu de asbak opmerkt, gaat hij van vermanend naar kwaad. Niet veel verder ligt Sadjid te slapen. Hij is ziek en het tumult wekt hem.

Hij is 25 jaar en is Afghanistan ontvlucht vanwege de taliban. Hij was daar sociaal werker en runde naar eigen zeggen een klein schooltje. “Voor meisjes. Ze hebben de school meteen gesloten.” Zijn ogen zijn bloeddoorlopen rood en op zijn voorhoofd parelt zweet. “Weet u waar ik medicijnen kan krijgen?”

Maximiliaanpark

Intussen bezetten de asielzoekers het gebouw al een maand. Er is elektriciteit, maar dat is het dan ook. “Dit doet me denken aan de toestanden die ik zag in het vluchtelingenkamp van Moria”, zegt Marie Doutrepont. Ze is advocate bij Progress Lawyer Network en vertegenwoordigt enkele van de bewoners. “Staatssecretaris De Moor heeft de mond vol van een gebrek aan politieke wil om meer opvang te voorzien, maar opnieuw is ons land veroordeeld omdat er mensen op straat slapen. Er is kennelijk enkel politieke wil om de rechtsstaat met de voeten te treden.” Vorige week kregen de asielzoekers een bevel van de rechter om het pand te verlaten op basis van de antikraakwet. “Het vonnis stelde ook zwart op wit dat deze situatie schandalig is en dat de Belgische Staat haar verantwoordelijkheden moet opnemen.”

Ook de burgemeester van Schaarbeek roept de regering op om in te grijpen. “Het gebouw wordt ten onrechte omschreven als een kraakpand”, zei Cécile Jodogne (DéFI) eerder al. “Het gaat intussen om een vluchtelingenkamp waarvan de omvang ons doet herinneren aan situaties in het Maximiliaanpark tijdens de vluchtelingencrisis van 2015.” Ze eist dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) ingrijpt.

Geen echt plan van aanpak

“Op woensdag is een delegatie van de staatssecretaris in het gebouw langsgeweest”, zegt de woordvoerder van De Moor. “Daaruit is gebleken dat er een mix van personen in het gebouw verblijft.” Een actieplan voor het kraakpand annex impromptu asielcentrum is er voorlopig niet. “Erkende vluchtelingen moeten bij het gewest gaan aankloppen”, zegt de woordvoerder nog. “Mensen zonder papieren hebben geen recht op opvang. Zij kunnen begeleid worden in terugkeer naar het land van herkomst.”

Jean De Dieu haalt er zijn lijsten opnieuw bij. Als priester ligt gods vrede hem nauw in het hart, zegt hij. Toch vloekt hij. “Dit zijn alle Burundezen die hier verblijven en hun X26-nummers. Niemand is hier sans-papiers en allemaal hebben we recht op opvang.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221123_98078856
google translate:  переклад
Дата публікації:24.11.2022 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:24.11.2022 6:00:53
Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014