СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Hoe beleg je in onstuimige beurstijden? “Eigenlijk zou je blij moeten zijn”

Резюме:

De Amerikaanse beurzen kleuren dit jaar vooralsnog vooral rood. In Europa lijkt de stijgende lijn ook af te vlakken. Dat kan (potentiële) beleggers afschrikken, maar met deze tips van experts is dat niet nodig. “Je moet eigenlijk heel blij zijn.”

Ruim 4 procent in de min. Dat is de voorlopige balans dit jaar van de S&P 500, de toonaangevende aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Een behoorlijk verschil met de groene golf van 2024. De voornaamste oorzaak? Een zekere Donald J. Trump, zeggen experts. “Zijn handelstarieven – of zijn dreigementen ermee – zorgen voor onzekerheid voor Canada, Mexico en Europa. Daar houden de financiële markten niet van”, aldus Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING.

Wachten beleggers dus beter op stabielere tijden? Nee, klinkt het in koor bij de deskundigen. Als je bepaalde zaken in acht neemt, is er niks aan de hand en liggen er zelfs kansen op de loer.

{ "text": "1. Beleg zoals je spaart", "type": "inline_title_1" }

Beleggen is op elk moment een goed idee, zeggen de experts, maar wel onder bepaalde voorwaarden. “Doe het sowieso alleen met geld dat je langere tijd kan missen”, aldus Vanden Houte. In algemene zin: hoe langer je beleggingshorizon, hoe minder risico je loopt. “Een relevante beleggingshorizon is minstens vijf à tien jaar. Als je belegt met geld dat je binnen één of twee jaar weer nodig hebt, ben je minder goed gewapend tegen plotse schommelingen in de markt.”

LEES OOK. Beleggers stilaan “tureluurs” van Trump, en dat zien we op de beurs: “Een correctie was te verwachten”

“Beleg daarnaast zoals je spaart”, vult Pascal Paepen, professor Bank en Beurs aan de KU?Leuven, aan. “Investeer op een vast moment – bijvoorbeeld maandelijks – een vast bedrag.” Ook dat is een manier om schommelingen op te vangen.

“Het zijn algemene beurswijsheden. Maar ze gelden voor alle tijden, dus ook nu”, besluit Vanden Houte.

{ "text": "2. Panikeer niet", "type": "inline_title_1" }

Laat je dus niet afschrikken door doemberichten over bloedrode dagen, zegt Pieter Slegers, de man achter de populaire beleggersnieuwsbrief Compounding quality. “Sterker nog: dat zijn eigenlijk goede momenten om in te stappen. Het voelt contra-intuïtief, maar je zou blij moeten zijn dat de beurzen dalen. Als je naar de supermarkt gaat, wil je toch ook producten inslaan als ze in de aanbieding zijn?”

LEES OOK. Slecht nieuws voor spaarders én voor wie een huis koopt, al is er ook een positieve bijwerking

Dat er dalingen zijn, is bovendien heel normaal, benadrukt Vanden Houte. “Je hebt elk jaar schommelingen. Beleggen ís nu eenmaal volatieler dan je geld op een spaarrekening zetten, maar daar krijg je een hoger rendement voor terug, een risicopremie als het ware. Daar moet je wel geduld voor hebben. Daarom is de lange horizon zo belangrijk.”

Verkoop daarom je aandelen nu ook niet uit paniek, waarschuwt Paepen. “Als je nu verlies hebt en je slaapt er slecht van, dan ben je niet goed bezig.”

{ "text": "3. Zoek kansen", "type": "inline_title_1" }

Dat juist de Amerikaanse beurzen rood kleuren, verbaast de experts niet. Die hebben een forse stijging achter de rug, aangejaagd door the Magnificent Seven: Microsoft, Nvidia, Tesla, Meta, Apple, Alphabet (Google) en Amazon. En laat het nu net de techsector zijn, met deze giganten voorop, die op dit moment de zwaarste klappen vangt. “Dat soort dalingen zijn niet alleen normaal, ze zijn ook gezond”, zegt Slegers.

LEES OOK. De EU wankelt, maar de beurzen blijven sterk: hoe kan dat? En heeft Trump daar zelf voor gezorgd?

En ze bieden dus ook kansen. “Al zou ik techaandelen als Meta (het moederbedrijf van Facebook, red.) nog altijd niet goedkoop noemen door de voorgaande stijging”, aldus Paepen. Staar je dan ook niet blind op de VS, raadt de professor aan. “De Europese en Chinese beurzen zijn de afgelopen maanden juist gestegen.”

Denk ook na over waar de wereld naartoe gaat, stelt Slegers nog. Al vergt dat wat expertise. Wie bijvoorbeeld aan het begin van de oorlog in Oekraïne investeerde in defensie-aandelen, heeft waarschijnlijk een heel goede zaak gedaan. Wie er op dit moment in wil beleggen, betaalt een veel duurdere prijs. “Ik zoek daarom naar structureel groeiende eindmarkten.” Oftewel bedrijven of sectoren waar op termijn (meer) vraag naar is. Als voorbeeld noemt Slegers een bedrijf dat hoorapparaten maakt. “Er is meer vergrijzing, dus dat is een logische beleggingsthesis.”

{ "text": "4. Verdeel en heers", "type": "inline_title_1" }

Hoe en waar je jouw kansen ook vindt: leg niet al je eieren in één mandje. “Ik zeg er niks nieuws mee, maar diversificatie van je beleggingsportefeuille is heel belangrijk voor risicospreiding”, waarschuwt Vanden Houte.

Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door naast aandelen ook te beleggen in obligaties of goud. “Die spreiding ligt ook aan je horizon”, legt Slegers uit. “Obligaties geven minder rendement, maar zijn minder volatiel en dus ‘zekerder’ op korte termijn. Goud geldt als een ‘verzekering’ voor rampspoed. Maar op lange termijn zullen aandelen het meeste rendement opleveren.”

LEES OOK. De goudprijs stond nog nooit zo hoog: is het slim om nu te kopen en hoe doe je dat? “Bewaar een goudstaaf nooit thuis”

Zoals Paepen al aangaf, is het voor aandelen belangrijk geografisch te spreiden. “De laatste jaren zat je goed in de VS, op dit moment in Europa en China.” Daarnaast kun je diversifiëren door te beleggen in trackers, ook wel ETF’s genoemd: een soort passief beleggingsfonds, met een selectie van verschillende aandelen, dat zo goed mogelijk de prestaties van een index probeert te volgen, bijvoorbeeld de Bel-20.

LEES OOK. Jonge beleggers kiezen meer voor trackers: wat zijn de valkuilen?

{ "text": "5. Laat het los", "type": "inline_title_1" }

Zeker in periodes van koersdalingen is het aanlokkelijk om te kijken of er vandaag wel een groen getal bij je aandelenportefeuille staat. Doe dat niet. “Kijk naar beleggen zoals je doet naar je woning”, zegt Slegers. “Je vraagt je ook niet elke week af of de waarde van je huis is gestegen. Focus je op het grote plaatje. Laat de tijd zijn werk doen voor jou.”

Vanden Houte is het daar volledig mee eens. “Staar je er niet blind op. Gewoon je hoofd koel houden en je strategie blijven volgen.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250312_95315860
google translate:  переклад
Дата публікації:13.03.2025 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:13.03.2025 5:00:24




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014