СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Trumps tarieven ontketenen koopwoede op de beurs: “Dit is hét moment om te starten met beleggen”

Резюме:

Trumps tarieven zorgen voor paniek op de beurzen, maar slimme beleggers grijpen nu hun kans. Volgens experts is dit ook hét moment om te starten met beleggen, “of je mist straks de boot”.

De aankondiging van massale en ingrijpende nieuwe Amerikaanse handelstarieven door Donald Trump op 2 april zorgde voor wereldwijde onrust op de beurzen. Toch grepen veel Belgische doe-het-zelfbeleggers dat moment net aan als een kans. Bij RE=Bel, het beursplatform van Belfius, lag het aantal nieuwe klanten vorige week drie keer hoger dan op een gewone dag.

Ook ING zag het aantal transacties én nieuwe Self Invest-rekeningen in de eerste helft van april verdubbelen. Bij online broker Saxo werden zelfs records gebroken: “Het was onze drukste handelsweek van het afgelopen jaar”, zegt woordvoerder Sven Watthy. “Het vorige transactierecord werd ruim overtroffen.”

LEES OOK. Deze aardelementen zijn hét wapen van China tegen de tariefheffingen van Trump: “Als een voorhamer die inslaat”

Op 4 april registreerde Saxo België het hoogste aantal transacties in twaalf maanden, een record dat op 5 april alweer sneuvelde. “Zeven op de tien transacties waren kooporders. Dat toont duidelijk aan dat kleine beleggers de beursdaling interpreteerden als een koopmoment. Ook het aantal nieuwe klanten dat voor het eerst handelde, verdrievoudigde. Zodra de beurs op 3 april kelderde, zagen we ook opvallend veel cash binnenkomen op beleggingsrekeningen. Populaire aandelen waren onder andere NVIDIA, Amazon, ASML, maar ook Belgische spelers zoals Sofina en Melexis.”

Noodzakelijk

Beursexpert Pascal Paepen ziet een bredere trend. “We zitten in een uitzonderlijk interessant beursklimaat voor wie wil starten. Sparen brengt haast niets meer op, en door de inflatie verlies je elk jaar koopkracht. Veel jongeren beseffen ook dat ze niet langer kunnen rekenen op de overheid voor hun pensioen. Beleggen is dus niet langer een luxe, maar nodig om niet te verarmen.”

LEES OOK. China kan nog een arsenaal aan andere troeven uitspelen in de oorlog met Trump

Hoewel de beurs al enkele klappen kreeg — corona, Oekraïne, renteverhogingen, en nu Trump — betekent dat volgens Paepen net dat de koersen vandaag relatief laag staan. “Wie nu instapt, koopt op een gunstig moment. Het is al van de coronacrash in 2020 geleden dat er zo’n opportuniteit was. De mensen die toen begonnen zijn, staan zelfs nu nog beter dan wie afwachtte. Ook al haalt Trump nog iets uit, dan is dat opnieuw een instapkans.”

Beurs is baas

Volgens Paepen hoeft de onrust beleggers niet te verlammen. “Er zijn altijd crisissen geweest, maar op lange termijn herstelt de beurs zich altijd — en stijgt ze zelfs. Trump voert zijn tarieven pas binnen 90 dagen in. Dat uitstel is geen toeval: Trump heeft maar één baas, en dat is de beurs. Hij weet dat zijn populariteit afhangt van de beurs. In de VS beleggen veel mensen voor hun pensioen. Als de beurs crasht, verliest hij kiezers. Dat bevestigt dus dat het ook weer goedkomt.”

LEES OOK. LIVE AMERIKA. Rechter verbiedt Trump om legale status van half miljoen migranten in te trekken - Aantal Belgen dat naar VS reist, daalt met 16 procent

Op langere termijn ziet Paepen sterke fundamenten. “AI en technologie maken bedrijven winstgevender. Dat zal de beurzen nog sterk doen groeien. Correcties zijn ideale instapmomenten. Je hebt wel karakter nodig om net dan te kopen. Maar dat hoeft niet ineens: koop een beetje, en als het nog zakt, koop nog wat bij. Beleg zoals je spaart. Leg elke maand een bedrag opzij, bijvoorbeeld 500 euro. Zo hoef je niet te mikken op het perfecte moment.”

Start to beurs

Een beginnende belegger heeft meerdere opties. “Wie geen kennis heeft en er niet veel tijd wil in steken, kan via zijn bank beleggen. Daar doen experts het werk, al betaal je daar wel kosten voor. Een andere laagdrempelige manier is een ETF: een indexfonds dat automatisch een hele beursindex volgt. Zo koop je in één keer een mandje aandelen, gespreid over bedrijven, sectoren en landen. Het risico is lager, en je hebt geen voorkennis nodig. Vanguard en iShares bieden goede en goedkope wereldwijde ETF’s aan.”

LEES OOK. De Europese beurs herleeft, en toch zijn deze jonge beleggers maar voorzichtig positief: “Bijkopen was slim, maar ik deed het niet”

Wie meer ervaring heeft, kan zelf aandelen kiezen. “Maar dan moet je wel weten wat je doet. Je kunt meer winst maken dan met een ETF, maar ook meer verliezen. Veel mensen doen het omdat het spannender is. Let wel op dat je voldoende spreidt.”

Spreiden

Belangrijk: beleg enkel met geld dat je minstens vijf jaar kunt missen. “Idealiter tien”, zegt Paepen. “En wees voorbereid op tussentijdse dalingen. De beurs beweegt in golven. Maar wie lang blijft zitten, ziet zijn geld groeien.”

Beleggen houdt uiteraard risico’s in, benadrukt Paepen. Maar niets doen, is ook een risico. “Wie al zijn geld op een spaarrekening laat staan, verliest sowieso koopkracht”, zegt Paepen. “Je geld moet aan het werk. Wie dat gespreid, verstandig en geduldig doet, zit vandaag op een ideaal instapmoment.”

LEES OOK. Jonge beleggers getuigen over beursellende: “Mijn horizon is 40 jaar. Eén ambtstermijn van Trump overleef ik wel”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250415_92569987
google translate:  переклад
Дата публікації:15.04.2025 10:06:57
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:15.04.2025 12:00:24




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014