Medlemsstater ska kunna sluta rättsligt bindande reformkontrakt med EU, enades EU-ledarna om på toppmötet i Bryssel.Tanken är att öka pressen på euroländer att genomföra ekonomiska reformer. Det kan till exempel handla om att göra arbetsmarknaden mer flexibel eller höja den faktiska pensionsåldern. I gengäld ska de kunna få finansiellt stöd.
- Vi kommer inte att vara med, men vi kommer inte heller att stå i vägen för andra som vill, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Han tycker att EU borde koncentrera sig på att genomföra alla de beslut om ökad styrning av euroländernas ekonomi som tagits de senaste åren.
- Detta tillför ju ytterligare ett instrument, ytterligare en mekanism för att möjliggöra ett ökat reformtryck, säger han.
Mycket är oklart om hur reformkontrakten ska fungera, hur omfattande de kan vara, vilken typ av finansiellt stöd som kan bli aktuellt och varifrån pengarna ska tas. Därför ska ett mer komplett förslag tas fram av bland annat EU-kommissionen till oktober nästa år.
En idé är att krisdrabbade länder ska erbjudas förmånliga lån i utbyte mot att de genomför vissa reformer. Reinfeldt tycker att det liknar internationella valutafonden IMF:s tuffa stödprogram, som vissa krisdrabbade euroländer redan fått genomleva.
Tyskland ligger bakom reformkontrakten och den tyska förbundskanslern Angela Merkel flaggade för att hon vill se att EU går mot ett mer centraliserat ekonomiskt beslutsfattande, även om det skulle kräva ändringar i centrala EU-fördrag.
- Vi tror att en sann förstärkning av eurozonen inte går att uppnå utan att vid någon tidpunkt ta en närmare titt på föredragets underbyggnad, sade hon enligt nyhetsbyrån AFP.
- Men det var inte något som dök upp på agendan i dag, och det skulle ha varit en rejäl uppförsbacke.
Snarare skulle frågan kunna börja dryftas i oktober 2014, efter valet till EU-parlamentet, sade hon.
Flyktingsituationen på Medelhavet, gnisslet i relationerna med Ukraina och oron i länder som Syrien och Centralafrikanska republiken tas upp när EU:s stats- och regeringschefer nu avslutar årets sista toppmöte i Bryssel.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans kollegor klev in i möteslokalen på nytt vid 9-tiden i morse för att bland annat säga sitt om de önskemål om fler kvotflyktingar som asylansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström förde fram i början av december. |