СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Yam
Мова:24 (Romanian / română)
Заголовок:

Expert, despre reglementarea conflictului transnistrean: ,,Nu va fi nimic. Rusia va cere Chișinăului să plătească datoria Tiraspolului”

Резюме:În reglementarea conflictului transnistrean nu se va produce, în următoarea perioadă, o schimbare vizibilă a retoricii și a măsurilor de soluționare, cât timp în Republica Moldova nu există o majoritate parlamentară pro-vestică și un guvern cu abordări asemănătoare. De această părere este Ion Leahu, expert în problema conflictului de pe Nistru, Ion Leahu, care a comentat declarațiile președintelui ales, Maia Sandu, cu privire la acest conflict înghețat și reacțiile tăioase care au venit de la Moscova. Potrivit sursei, Maia Sandu nu putea ocoli în declarațiile sale pentru presă subiectul legat de conflictul transnistrean. În context, fostul membru al Comisiei Unificate de Control a amintit că Rusia a venit până acum doar cu propuneri care nu puteau fi acceptate, neavând de fapt scopul de a soluționa problema transnistreană, transmite Radio Chișinău. Expertul mai atenționează că soluția nu poate fi în nici un caz federalizarea, pentru că regiunea separatistă nu întrunește condițiile unui asemenea proces. Totuși, în următoarea perioadă nu se vor schimba prea multe în reglementarea transnistreană. „Nu va fi nimic. Moscova este foarte cointeresată de status quo și va fi foarte interesată ca Chișinăul să-și asume obligațiunea de a restitui Moscovei cele 7 miliarde de dolari, care au fost „arse” de către regiunea transnistreană în formă de gazele pe care le-a primit de la 90 încoace. Maia Sandu, fiind economist, va găsi soluția pentru a demonstra că Chișinăul nu-i datorează nimic Moscovei și că banii trebuie să-i întoarcă Tiraspolul. Însă va trece multă vreme până președintele va avea posibilitatea să colaboreze cu un guvern sau parlament onest în acest sens. Majoritatea Parlamentară e ostilă Moldovei, iar Guvernul e numit de această majoritate”, a menționat Ion Leahu pentru Radio Chișinău. Amintim că recent, președintele ales, Maia Sandu, a declarat pentru presa din Ucraina că se opune federalizării ca metodă de rezolvare a conflictului de pe Nistru și că soluționarea acestuia trebuie să includă retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Declarația sa a indignat autoritățile Federației Ruse. Poziția tranșantă a Moscovei a fost transmisă prin intermediul unei membre a Comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat, Elena Panina, care a declarat, din numele Tiraspolului, că regiunea transnistreană nu va accepta niciodată retragerea trupelor ruse. Articolul Expert, despre reglementarea conflictului transnistrean: ,,Nu va fi nimic. Rusia va cere Chișinăului să plătească datoria Tiraspolului” apare prima dată în InfoPrut.
Посилання:https://news.yam.md/ro/story/11189094
google translate:  переклад
Дата публікації:25.11.2020 0:50:05
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:24.11.2020 23:11:23
Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014