Rudi Garcia (60) was niet de eerste keuze van de voetbalbond. Betekent dit dan dat het een slechte keuze is? Natuurlijk niet, zegt onze chef voetbal.
Hier en daar wordt er wat meewarig gedaan over de aanstelling van Garcia tot Belgisch bondscoach. Dat is dan vooral omdat hij sinds 2021 bij Al Nassr met Cristiano Ronaldo en daarna Napoli telkens vroegtijdig moest vertrekken wegens een gebrek aan resultaten. En als gevolg daarvan botste met de belangrijkste mensen in de club.
Zie je zijn parcours voordien, dan kan je niet anders dan concluderen dat Sports Director Vincent Mannaert en de bond binnen de financiële mogelijkheden en de sportieve perspectieven er veel hebben uitgehaald. Rudi Garcia heeft niet de bekendheid van Thierry Henry, maar wel een mooier cv. Garcia heeft niet de erelijst van Roberto Mancini, Massiliano Allegri of Louis van Gaal, maar ook niet hun financiële eisen. De allerbeste coaches zitten bij topclubs, want die hebben meer geld. Zelfs Julen Lopetegui – ook niet die grote naam – was financieel niet haalbaar nadat hij bij Wolverhampton en West Ham gewoon is geraakt aan de lonen die in de Premier League worden betaald.
Overtuigend karakter
We kunnen de twijfelaars over Rudi Garcia volgen omdat zijn loopbaan bergafwaarts ging. Maar hem omschrijven als een onbekende en matige trainer is er ver over. Lille, AS Roma, Marseille, Lyon, Al Nassr en Napoli: dat zijn de clubs van Garcia. Die adelbrieven konden voorgangers als Roberto Martinez en Domenico Tedesco niet voorleggen. Garcia zou met zijn overtuigend karakter ook van nut kunnen zijn om het sportieve luik op de voetbalbond ook naast het veld weer op orde te krijgen. Het kan wel eens botsen met Vincent Mannaert, maar de manier waarop het sportieve gebeuren onder Domenico Tedesco en Frank Vercauteren schouderkloppend ten onder ging, is niet langer een optie. Garcia is bovendien de keuze van Mannaert. Te veel ruzie keert als een boemerang terug in het gezicht van de Sports Director.
Thomas Vermaelen
Het gebrek aan valabele Belgische kandidaten die de job wilden, deed de bond bij een buitenlander belanden. Er wordt wel getracht om Thomas Vermaelen nog aan boord te krijgen als één van de assistenten, maar doordat de gewezen Rode Duivel in Engeland woont, is dat niet makkelijk.
De terugkeer van Thibaut Courtois is logisch en heel duidelijk gewild door Garcia. De Limburger begint met een onbeschreven blad. De onder voorganger Tedesco weerspannige doelman hoeft niemand binnen de bond nog te overtuigen. Het voetbalpubliek zal zich nog wel met hem moeten verzoenen en die stap lijkt toch vooral van de 32-jarige keeper te moeten komen. Het is ook de vraag hoe Koen Casteels en/of Matz Sels op die terugkeer reageren. Zij verschuiven immers weer naar het tweede plan.
WK 2026
Door Rudi Garcia een contract tot na het WK 2026 te geven, neemt de bond niet te veel risico’s. Eerst nog twee interlands tegen Oekraïne in de minder belangrijke Nations League alvorens de WK-kwalificatie, die in juni al begint met wedstrijden in Noord-Macedonië en tegen Wales. In een makkelijke groep met ook nog Kazachstan en Liechtenstein en met liefst 16 Europese landen die zich kunnen kwalificeren voor dat WK met 48 landen zal de evaluatie van Garcia vooral op dat WK in de VS, Canada en Mexico zelf gemaakt worden. Als Garcia die eindronde niet haalt, zal de negatieve beoordeling al snel volgen in november bij een directe uitschakeling of in maart 2026 na de barrages. Tot dan: minstens het voordeel van de twijfel.
|