100.000 tulpen vullen het Operaplein. Van 13 tot 16 uur konden bloemenliefhebbers op zaterdag 25 januari een boeket van vijftien tulpen plukken. Ambassadeur van Vlam en presentator Manu Van Acker wordt al even vrolijk als de plukkers als hij de slinkende bloemenzee aanschouwt.
“Vorig jaar waren er 7600 bezoekers. Het is een regenachtige, grijze dag, maar toch lijkt het even druk als vorig jaar”, merkt woordvoerder van Vlam, Liliane Driesen op. Vlam is het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing en staat in voor het promoten van producten van eigen bodem.
Het is de zesde editie van de Pluktuin. Elk jaar wordt het Operaplein gevuld met 100.000 tulpen en mogen bezoekers vijftien bloemen uitkiezen voor een prachtig, gratis boeket. “Het bloeiseizoen van de bolgewassen, zoals ook krokussen en narcissen is bij deze geopend”, gaat Liliane Driesen verder.“ We kiezen voor tulpen omdat die tegen een stootje kunnen. Het is eind januari: het kan nog sneeuwen, regen, vriezen. Een tulp kan daar wel tegen.”
De tulpen staan in prikbakken zodat de bezoekers echt de beleving krijgen van de bloem te plukken. Bezoekers met groene vingers kunnen de bollen drogen en in het najaar proberen planten om zelf tulpen te kweken. Alle tulpen zijn van Vlaamse bodem.
Druk
Ook dit jaar staan de straten rondom het Operaplein afgeladen vol met zigzaggende rijen vol tulpenliefhebbers. Hasna stelt zorgvuldig een fleurig boeket samen. “Ik ben nog voor 13 uur naar hier afgezakt en heb daarom maar een tiental minuten moeten aanschuiven. Ik vind het een geweldig initiatief. In de rij raakte ik meteen aan de praat met andere bezoekers, dus het is ook een sociaal project. Ik had mijn huisje net gekuist en een bosje bloemen ontbrak nog. Nu heb ik ze gratis, geweldig.”
De man van een ouder koppeltje draagt flink de zak terwijl de vrouw secuur de mooiste tulpen uitzoekt. Talloze kinderen lopen rond met onder elke arm een goedgevulde zak. “Ik vind het heel leuk dat we zien hoe de bloemen groeien en hoe ze geplukt moeten worden”, vertelt Liliia (10). Het nieuws van de Pluktuin wordt duidelijk wijd verspreid, want het Oekraïense gezin hoorde ervan via Telegram, een communicatie-app.
Fleurig
“Ik heb dolgraag bloemen in huis en ontvang graag bloemetjes”, vertelt ambassadeur en presentator Manu Van Acker enthousiast. “Onlangs las ik een schandalig weetje: veel mannen ontvangen pas voor de eerste keer bloemen op hun eigen begrafenis. Dat werd een extra motivatie om ambassadeur te worden.”
“Toen ik vanmorgen het plein vol tulpen zag staan, werd ik al ontzettend gelukkig. Nu ik ook al die stralende gezichten zie van gezinnen, maar ook mensen alleen, dan fleur ik helemaal op. Door de Pluktuin staat dit kalle, betonnen Operaplein toch één dag in bloei.”Rond negen uur rijdt de camion op het kalle, betonnen Operaplein. Een vijftiental vrijwilligers van Vlam en uit de sierteeltsector zijn twee uur in de weer om de bloemen klaar te zetten voor de ijverige plukkers.
Vincent Gysels (CD&V), Antwerps districtsschepen van Groenvoorziening gaf samen met Manu het startschot. “Het is heel fijn dat Vlam opnieuw voor Antwerpen kiest en van het Operaplein een bloemenoase maakt. We willen de bezoekers duidelijk maken dat het nu de moment is om eigen kweek in huis te halen.”
“Een ei van de boer, een brood van de warme bakker en een bloem van een Vlaams veld, blijft altijd het beste”, benadrukt Manu.
|