СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Автор: Валерій Дротенко 
Страх і ненависть на Євро: британські таблоїди лякають уболівальників страшилками про Україну та її фанів
28.05.2012 10:17:42
Одразу ціла низка британських таблоїдів – Daily Mirror, The Mail on Sunday, ТБ Sky Sports та, за місяць до того, The Sun(котру розтиражувала преса інших країн Європи, зокрема, Нідерландів та Сербії), - розродилися шквалом матеріалів про ніби-то засилля расизму та насилля на стадіонах «Євро» та поза ними, застерігаючи від поїздок на Чемпіонат пересічного британця, необізнаного ані з поточною соціально-політичною кон'юнктурою у нашій країні, ані її культурно-звичаєвими особливостями чи традиціями. До пересічного бритаця я зарахував би й, власне, авторів цих репортажів, котрі обґрунтовуються частково тим, що цитують одне одного, і, схоже, не мають звички, перш, ніж щось публікувати, вивірити джерела, або ж конкретно відпрацьовують чиєсь замовлення.
 
Схоже, для британців виявилися одкровенням знайдені у аналах Ютубу кадри про «дружній махач» між фанами різних українських клубів, про брутальність нашого футбольного спецназу, котрому ті чинять активний та, інколи, небезрезультатний опір. Вони не вірять своїм очам, і наступне, про що вони думають – це страх перед цією незрозумілою для них культурою. Не знаючи до пуття, звідки це все взялося і в чому справа, вони підозрюють найгірше. У багатьох місцях підкреслюється, зокрема, що фанати б’ються голими кулаками.
 
Авжеж, англійський футбольний хуліган не є настільки необачним, щоб голими руками лізти у бійку – там до сутички стають з залізними прутами, стільцями, на худий кінець – бодай з надбитою пляшкою, тому сцени відчайдушного натовпу, котрий з «фаєрами» й голіруч борюкається з озброєним і затягнутим в обладунки спецназом, уводять його в ступор.
 
Британський футбольний хуліган «на пенсії» Кас Пенант, котрий з легкої руки Sky Sports став експертом з українського фан-руху, проглянувши сюжети з Ютубу, без зайвих уточнень і коментарів констатує: «Те що ми бачимо, означає одне – своєю брутальністю, англійські футбольні хулігани зажили неприємної слави у світі, і ця слава вже випереджає їх, куди б вони не поткнулися. Однак, те, що на них чекає в Україні, можна описати так – найде коса на камінь». Ці слова звучать як вирок чи то пророцтво, не залишаючи жодного сумніву, що у англійців немає жодних шансів вибратися звідси живими.
 
Однак, перейдемо до критики по суті матеріалів. Спільна риса усіх цих «письменників» та «експертів» - відсутність обізнаності в українському питанні, будь то історія, чи поточна політика, як і взагалі слабке орієнтування у Східній Європі. Друга спільна риса (окрім Кріса Роджерса з BBC) – всі ці медіа є таблоїдами чи розраховані на масову, таку ж необізнану публіку. Врешті-решт, якщо метою подібних публікацій є застерегти від небезпеки, чому це застереження надходить так пізно, практично упритул під початок Чемпіонату, коли, вірогідно, вже придбано усі квитки, заброньовано готелі й місця у літаках, тощо? Данська преса, зокрема, подібне попередження для своїх хуліганів зробила ще кілька місяців тому.
 
Крім того, оглядаючи те, як знайомлять медіа тих чи інших країн свою читацьку аудиторію з приймаючими країнами Євро, можна зробити висновок про загальний рівень якості преси у тій чи іншій країні. Наразі, українськими футбольними фанатами взагалі не переймаються у Німеччині, Швейцарії та Австрії – там більше занепокоєні ситуацією з правами людини і, вочевидь, знають про «Спасибо жителям Донбасса…». Данські медіа об’єктивно висвітлювали брутальність української футбольної міліції, маючи на меті застерегти надто запеклих своїх хуліганів від відвідин цього чемпіонату.  У іспанських, португальських, італійських і навіть французьких медіа на цю тему взагалі не знайшлося (можливо, ще з’явиться, хто зна) жодних залякувань з цього приводу; на Балканах з’являлися лише передруки тих статей у аналогічного штибу бульварній пресі. З того, що лишилося, голандськомовна преса часто грішить неточностями та інерційним підходом до джерел, роблячи репортажі в рамках лінії, котру обстоює Москва, де, до речі, більшість їхніх репортерів про Україну й досі сидить.
 
Тож, робимо висновок – там, де нами цікавляться й дійсно хочуть знати, або ж там, куди це знання занесли наші заробітчани, подібних страхів та підтасовок фактів не спостерігається.
 
Тому викликає подив той факт, що у Великій Британії, котра претендує на роль однієї з провідних геополітичних потуг світу, і котра декларує, мабуть, найжорсткішу  в Європі позицію щодо Росії, зустрічаються настільки безграмотні публікації, що оббріхують народ, котрий є її потенційним союзником у боротьбі з московським експансіонізмом (підкреслюю - народ, а не державу). Як і є неприпустимо низьким для держави з подібними дипломатичними ресурсами рівень експертизи в українських питаннях та її поширення серед мас.

Wprost (Poland, Polish) Скінчилося "Євро" - скінчилася польсько-українська дружба?
Чинна українська влада вирішила скасувати досягнуту ще за час... 12.07.2012 12:51:51
Potsdamer Neueste Nachrichten (Germany, German) Євро: Похмілля після свята
Політичні підсумки "Євро" є, вочевидь, позитивнішими за еконо... 03.07.2012 10:00:00
ARD Tagesschau (Germany, German) Невдача Януковича, успіх українців
Янукович розраховував під час проведення "Євро-2012" показати... 01.07.2012 22:36:48
Jewish Chronicle (United Kingdom, English) Я блукала Києвом у пошуках расизму, а знайшла лише любов
Придбавши квитки на матч Англія-Швеція, Джесіка Елґот чисто в... 21.06.2012 18:13:11
Dagbladet (Sweden, Swedish) Показний ЧЄ для українських олігархів
Просто згадується Ахметов та його "друг дитинства" Колесников... 24.06.2012 13:04:42
Die tageszeitung (Germany, German) Пасажири у якості піддослідних кроликів
Про "іновації" мінтрансу, за та проти нічних потягів у матері... 24.06.2012 10:54:32

Рубрики / досьє: Українські фани, Євро 2012



Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014