СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Автор: valeriy.drotenko 
Санкції таки колються: Путінська верхівка сама себе поставила у безвихідь
06.10.2014 14:02:14
 Шестерні російської влади потихеньку заклинює (матеріал від Блумберґ Ньюз)

ЄвтушенковТакою є оцінка п'яти наближених до Владіміра Путіна російських високопосадовців, котрі стверджують, що внутрішня боротьба у його найближчому оточенні дається взнаки і уповільнює процес прийняття рішень, тоді як санкції Заходу "дочавлюють" економіку країни. У той час, як Путін зосереджений на зовнішній політиці, конкуруючі фракції в його оточенні змагаються за вплив, заявляють люди, що побажали лишитися невідомими.

Одна з груп, що сформувалася навколо прем'єр-міністра Дмітрія Мєдвєдєва, стурбована зростаючим відмежуванням Росії від глобальної фінансової системи. Інша, серед якої голови державних компаній, такі як Іґорь Сєчін з ОАО Роснєфть та ветерани силових структур, надають перевагу зростанню контролю держави над економікою.

Правляча еліта Росії також б'ється у конвульсіях, тоді як економія шурує в бік подальшого спаду, а рубль завис трішечки вище рекордно низької позначки, і конфлікт в Україні штовхає країну ще глибше у протистояння зі США та їх союзниками. Додамо до цього найнижчі за останні 27 місяців ціни на нафту - найбільший експортний продукт Росії, а також банківську систему, що у все більшому розпачі звертається до держави по фінансову підтримку, оскільки більше їй грошей дістати ніде.

"Довготривалий конфлікт між конкуруючими таборами у оточенні Путіна зараз перейшов у відкриту війну", стверджує Станіслав Бєлковскій, радник Кремля під час першого президентського терміну Путіна, котрий зараз очолює Московський інститут національної стратегії. "Еліти зійшлися у бездумному двобої за дедалі мізерніші активи".

 ‘Абсолютно невірно

Речник президента Дмітрій Пєсков каже, що суперечки між високопосадовцями ніяк не впливають на ефективність управління і що це "неправда" - казати, що Путін занадто зайнятий, щоб належним чином опікуватися терміновими економічними питаннями.

     "Суперечності завжди існували", - сказав Пєсков у телефонній розмові. "Суперечки є зараз, і завжди будуть. Однак, стверджувати, що зараз відбувається їх загострення - абсолютно невірно".

     Тим часом, зростаюча ворожнеча між конкуруючими групами вилилася останнім часом у арешт мільярдера Владіміра Євтушенкова (на фото) та прокурорська ініціатива з націоналізації його нафтової компанії, ОАО Башнєфть, як стведжують високопосадовці.

     Євтушенков, котрий уже перебував під домашнім арештом у своєму московському особняку за звинуваченнями у відмиванні грошей з 16 вересня, близько пов'язаний з Мєдвєдєвим та його союзниками, як стверджують ці джерела. У останніх зараз натягнуті стосунки зі силовиками, одним з котрих є Сєрґєй Іванов, котрі мають тривалий досвід служби у силових структурах та працювали з президентом упродовж десятиліть.

Ходорковскій, Юкос

Євтушенков, чий холдинг ОАО АФК Сістєма має частки у таких компаніях, як Башнєфть чи мобільний оператор ОАО Мобільниє ТєлєСістєми, є найбагатшим росіянином, котрому перед'явлено кримінальне звинувачення, з часів Міхаїла Ходорковского. Останньому довелося, в результаті, відсидіти понад 10 років у тюрмі та позбутися своєї нафтової компанії Юкос, котра колись мала ринкову вартість 36 млрд. доларів.

"Мєдвєдєв програє цю битву і на Башнєфть чекає доля Юкоса", - каже Бєлковскій.

Речниця ж Мєдвєдєва Наталья Тімакова відмовилася прокоментувати справу Євтушенкова чи його зв'язки з найвищими посадовцями. Прес-служба Сістєми також відмовился прокоментувати.

Справа Євтушенкова показує, настільки руйнівні наслідки може мати конфлікт усередині влади для сторони, що програла, каже Ольґа Криштановская, соціолог, що займається дослідженнями російських еліт у Російській Академії Наук. Статки цього олігарха втратили понад 70 відсотків з початку цього року, налічуючи зараз всього 2.9 млрд дол, згідно з індексом мільярдерів Блумберґа.

"Наступ" держави

"Державні корпорації ведуть наступ на приватний бізнес", - каже Криштановская. "Зараз в країні дефіцит ресурсів. Їм потрібні ресурси, а Путіну потрібна відданність та контрольованість".

Високопосадовці, думки котрих щодо України вже давно розділилися, зараз воліють не висуватися, очікуючи, чим закінчиться справа проти Євтушенкова, а також, хто буде наступним, кажуть люди.

Адвокати Євтушенкова, котрому виповнилося 66 років, наполягають на тому, що він не винен у висовуваних проти нього звинуваченнях, котрі стосуються приватизації Башнєфті. Сістєма завершила поглинання колишнього державного концерну 2009 року, коли президентом був Мєдвєдєв, купивши його у компаній, контрольованих сином тодішнього очільника Башкортостану, де й базується Башнєфть.

Путін намагався замирити інвесторів, котрі угледіли у цій справі прелюдію до ширшої кампанії ре-націоналізації, запевнивши на форумі в Мосвкві 2-го жовтня, що, мовляв, "широкого перегляду" приватизації не буде.

Ті п'ятеро посадовців, з котрими ми спілкувалися після арешту Євтушенкова, але до коментаря Путіна щодо приватизації, стверджують, що наразі сформувався взаємний блок, що робить неможливим проведення політики, направленої на вихід економіки з падіння та пристосування до санкцій.

США та ЄС практично закрили свої ринки боргових запозичень для російських компаній, що вже спричинило шалений відток капіталу з країни та падіння російських акцій, облігацій та курсу рубля.

Простір для маневру

За третій квартал цього року рубль утратив 14% проти долара, що є найбільшим падінням за один квартал з 1999 року, а також найбільше падіння серед глобальних валют, що моніторяться Блумберґом. Прив'язаний до долара інтекс акцій РТС показує ще гірший стан справ, упавши на 18 відсотків за останній квартал - найгірший результат за останні три роки.

Росія може запізнитися з реакцією, бо Путін надто зайнятий зовнішньою політикою, щоб займатися економічними питаннями, тоді як Мєдвєдєв - колишній юрист-господарник, - став нерішучим, як зазначили двоє з наших джерел.

І це лишає владним брокерам простір для маневру.

Сєчін, один з найближчих соратників Путіна, був заступником голови його апарату і головою Роснєфті тоді, коли більшу частину активів Юкоса було заарештовано і розпродано, що допомогло компанії, котру він зараз очолює, стати найбільшим у світі виробником товарної нафти.

Сєчін, котрий починав свою кар'єру як військовий перекладач в Анголі у 1980-х, заперечує опублікований у газеті Вєдомості звіт про те, що ніби-то він замовив справу проти Євтушенкова з метою отримати контроль над Башнєфтью, котра є однією з найстрімкіше зростаючих нафтових компаній країни. Сістєма планувала виручити мільярд доларів чи й більше від продажу Башнєфті до того, як прокуратура заморозила усі активи компанії та відкрила провадження з метою повернення їх державі.

 ‘Міф

     "Це міф", відповів Сєчін (55 років) 26 вересня у інтерв'ю, котре він дав на дослідницькому судні в Арктиці, де Роснєфть щойно знайшла нафту. "Декотрі новинні аґенції виробили такий метод: відволікання дрібними проблеамим, так званим "червоним оселедцем", від основного. І у даному випадку, саме з мене зробили цього "червоного оселедця".

Щодо Мєдвєдєва, Сєчін сказав, що "уряд очолює поважний прем'єр-міністр з величезним досвідом".

Євґєній Ясін, колишній міністр економіки, що тепер працює вченим радником у Вищій школі економіки у Москві, зазначив, що "внутрішні розборки" зараз підігріваються санкціями та "загальною кризою" в економіці.

"Усе це створює скрутну фінансову ситуацію, особливо для державних компаній друзів Путіна, котрі зараз суперничають за усе більш зменшуваний державний ресурс", - сказав Ясін.

Державники, раціоналісти

Очолює цей список Роснєфь Сєчіна, котра в серпні попросила у держави не багато, не мало - 1.5 трильйони рублів (38 мільярдів доларів) допомоги, повідомляє один високопосадовець, напряму задіяний у обробці того запиту. Компанія, котра викачує 40% російської нафти, перебуває у глибоких боргах, тоді як санкції перекривають їй доступ до західних фінансових ринків, окрім хіба короткотермінових запозичень.

Оскільки Україна та пов'язані з нею питання віднімають більшу частку часу Путіна, цим користаються Січін та інші віддані Путіну люди, що очолюють провідні державні холдинги, такі як Ростек, ОАО Сбєрбанк та ВТБ Ґруп, самовільно компенсуючи собі збитки від санкцій шляхом поширення свого панування на ключові сектори економіки, зазначає Євґєній Мінченко, директор Міжнародного Інституту Політичної Експертизи у Мосвкві.

Коли Путін прийшов до влади наприкінці 1999р., частка державних компаній займала 30% у економіці, згідно з даними BNP Paribas SA. Зараз же ця частка перевалила за половину.

На відміну від перших двох каденцій Путіна на посту президента, коли Мєдвєдєв та інші "економічні раціоналісти" мали більше свободи дій і економіка зростала на 7% у середньому щороку, чинний кабінет домінують "державники", у тому сенсі, що вони хочуть розширювати роль держави в економіці, як стверджує Маша Ліпман - незалежний політичний аналітик з Москви.

"Коли виникає суперечність між економічною доцільністю й раціоналізмом та контролем і суверенністю, Путін завжди обирає останні два пріоритети", - каже Ліпман. "Бажання державників повністю опанувати контроль зараз посилилося. І цю тенденцію вже не розвернути. Мєдвєдєв зараз у зоні ризику, і зняття його з посади прем'єра позбавить раціоналістів останньої надії".

Оригінал: Putin Clans Said Gridlocked Over Arrest as Sanctions Bite (Bloomberg)

Business Insider (United States, English) Мінфін Греції: "ЄС нас невірно зрозуміло" щодо російських санкцій
Якщо МЗС та міністр енергетики Греції можуть вільно розкидати... 29.01.2015 9:28:48
The American Interest (United States, English) Промислове виробництво Росії в 2015р. різко падатиме
Андерс Аслунд Санкції, падіння цін на нафту та невдала структ... 15.01.2015 0:00:00
Liechtensteiner Volksblatt (Liechtenstein, German) Хакери атакували веб-сайт німецького бундесканцлера
Веб-сайти федеральної канцлерші Німеччини Ангели Меркель та н... 07.01.2015 18:25:00
World Oil Online (United States, English) ОПЕК: Видобуток нафти не знизять навіть при ціні у 40 дол/барель
Дубай (Блумберґ) – Країни ОПЕК продовжують триматися свого рі... 14.12.2014 12:00:00
Reuters (United States, English) Російські військові кораблі увійшли на навчання в Ла-Манш
Ескадра російський військових кораблів увійшла в протоку Ла-М... 28.11.2014 12:19:59
The Huffington Post (United States, English) Латвія поділяє побоювання Грузії, однак розраховує лише на себе
Під час свого візиту до Грузії, латвійський Президент Андріс ... 26.11.2014 15:57:57

Рубрики / досьє: Санкції проти Росії, Владімір Євтушенков



Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014