СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Автор: valeriy.drotenko 
Наступ на Донбасі "встане" Росії у посилення режиму санкцій
26.01.2015 10:18:59

За лаштунками розрізнених повідомлень у західних медіа про суботню «сплановану» бойовиками ДНР/ЛНР трагедію в Маріуполі все чіткіше проглядається висновок – на часі «викочувати» наступній круг санкцій проти Кремля.

Нинішній наступ терористів на Донбасі, що спричинив значні втрати серед цивільного населення у Донецьку, Маріуполі та в інших місцях, зпровокував поновлення міжнародного осуду.

Коментарі ватажків терористів про те, що вони планують продовжувати обстрілювати Маріуполь, пройти до кордонів Донецької області, і мають за мету «внесення  змін» до Мінських угод про перемир’я, скидаються на черговий поворотний пункт у цьому конфлікті.

Чи ж бойовики всерйоз розраховують ще глибше врізатися в українську територію, чи навіть «пробити» коридор до Криму? Чи це, зрештою, лише войовнича риторика з метою всадити Київ та Захід за новий стіл переговорів та «накинути» їм угоду про новий регіональний розділ, де офіційно (хай навіть у якихось секретних протоколах) визнаватиметься нова «вотчина» Москви, на котру Захід «не претендуватиме» й куди «не сунутиме свого носа» (оскільки, на переконання Путіна, він воює з Заходом, а Україна є лише розмінною монетою у цій грі).

Вельми доречно у цьому зв’язку з’явилося на KyivPost інтерв'ю російського військового експерта Павла Фельгенхауера, де наводиться такий цікавий абзац:

Москва дійсно хоче домовитися – у їхньому розумінні, справжні перемовини ще й не починалися. Нещодавно мені довелося снідати з одним європейським послом, котрому, згідно з протоколом, доводиться бути присутнім на офіційних зустрічах на вищому рівні – себто, президентів країн. Так от, щоразу, коли це відбувається, росіяни жадають сісти за стіл, на якому лежатиме карта, і перекраяти Європу, у стилі Ялтинської угоди 1945р. чи  Пакту Молотова-Ріббентроппа 1939р. Росія все ще чекає, коли ж Захід почне розмовляти «серйозно» - наприклад, «Вільнюс – нам, Львів – вам». У нинішньому російському розумінні, ніяк не обійтися без карти, на якій має з’явитися нова лінія розмежування сфер впливу. Але вони не можуть це озвучити відкрито – їм, як завжди, потрібні таємні додатки до угоди.

Поновлення наступу бойовиків означає також, що «заморожений конфлікт» у тому вигляді, в якому він встановився донедавна, перестав влаштовувати Кремль, оскільки, як виявилося, не дає можливості досягнути кінцевої мети – починаючи з вересня, Україні вдалося обмежити зону конфлікту порівняно невеличкою територією Донбасу, і повернутися до основних, стратегічних завдань – себто, до реформ (хай яким би повільним, протирічним та небездоганним виглядає їх перебіг). Вочевидь, це влаштовує Кремль найменше.

З іншого боку, коментарі очільників Заходу – зокрема, Обамине «Якщо факт російського обстрілу підтвердиться, то це уже відкрита війна, єдиною можливою відповіддю на яку має стати більше санкцій», - США ініціюватимуть наступне посилення санкцій. Оскільки нинішній рівень санкцій можна оцінити на рівні 3 чи 4 за шкалою 10 (де 10 з 10 – це найжорсткіший режим санкцій, запроваджений донедавна проти Ірану), то посилювати їх проти Росії ще є куди. Західна тактика «умиротворення» Путіна полягає у поступовому (а не різкому) посиленні санкцій – так, щоб до останнього лишити для Росії можливість «зіскочити», поступитися й відіграти. Щоправда, до Путіна таке поступове «підігрівання» градусу доходить туго, але тим гірше для нього – коли «дійде», простору для маневру лишатиметься мало.

Дивно, але те, що мислиться Путіним як «двобій» між Росією та Заходом, насправді більше скидається на розмову німого з глухим: цивілізований Захід надає Росії максимум шансів зрозуміти, що в сучасному світі немає місця територіальній експансії за рахунок порушення норм міжнародного права, угод та терору. Росія цього вперто не хоче зрозуміти, чим заганяє себе в ще глухіший кут. Тим не менш, Захід до останнього виключає можливість силового вирішення цієї суперечки (бо шкодує ресурсів на відкриту війну, не виключає можливість використання Путіним ядерної кнопки), як і не хоче надмірного розкачування ситуації всередині самої Росії, оскільки остання дедалі більше ризикує вилитися у її територіальний розпад.

Тим не менш, сукупність дій Росії та Заходу неухильно ведуть саме до останнього сценарію; ніж до останнього «відтягування незворотнього», розумніше було б прискорити керований розпад – так, вірогідно, буде краще і дешевше. Для усіх. 
Liechtensteiner Volksblatt (Liechtenstein, German) Путін мав телефонну розмову з Меркель
Путін з бундесканцлершею обговорили недотримання Мінських дом... 08.07.2016 17:31:00
Business Insider (United States, English) Мінфін Греції: "ЄС нас невірно зрозуміло" щодо російських санкцій
Якщо МЗС та міністр енергетики Греції можуть вільно розкидати... 29.01.2015 9:28:48
The American Interest (United States, English) Промислове виробництво Росії в 2015р. різко падатиме
Андерс Аслунд Санкції, падіння цін на нафту та невдала структ... 15.01.2015 0:00:00
Project Syndicate (Czech Republic, English) Путін наглухо засів у танку
Мірою того, як 2014 рік добігав свого завершення, у Росії роз... 08.01.2015 0:00:00
Liechtensteiner Volksblatt (Liechtenstein, German) Хакери атакували веб-сайт німецького бундесканцлера
Веб-сайти федеральної канцлерші Німеччини Ангели Меркель та н... 07.01.2015 18:25:00
World Oil Online (United States, English) ОПЕК: Видобуток нафти не знизять навіть при ціні у 40 дол/барель
Дубай (Блумберґ) – Країни ОПЕК продовжують триматися свого рі... 14.12.2014 12:00:00

Рубрики / досьє: Санкції проти Росії, Путін



Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014