СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Автор: valeriy.drotenko 
Десять найкращих країн, щоб емігрувати
27.11.2014 12:55:41
 Німецька версія часопису «Уолл Стріт Джорнал» (WSJ) опублікувала у вигляді фотогалереї результати опитування, що його провів транснаціональний HSBC банк серед своїх понад 9000 експатріантів (як відомо, банк славиться своїми програмами мобільності для співробітників, що заохочують переміщення з одного місця/країни, де працює банк, до іншого. Таким чином, вибірка була доволі репрезентативною, а самі респонденти добре знали й уявляли, що кажуть – адже кожен, хто скористався пропозицією в рамках програми внутрішньої мобільності мав можливість пожити рік-два не в одній країні.

Критеріями добору були стан економіки, виховання дітей та враження від країни – кожну з цих сфер оцінки розділили на численні під-категорії та зробили доволі «грубезний» [1] опитувальник, де оцінювалися понад 100 країн шляхом он-лайн-анкетування. Зрештою, до кінцевого рейтинга потрапили всього 34 країни – щоб подолати «поріг» репрезентативності, країні потрібно було, аби її оцінили, щонайменше, 100 переселенців, з яких, своєю чергою, мінімум 30-ро мали бути батьками з дітьми. Погляньмо, що з цього вийшло.

10 місце – Гонконг

 

На 10-му місці опинився китайський метрополіс Гонконг.

9 місце – Індія

 

Як не дивно, експатріатам сподобалася Індія – головним чином, завдяки неухильному економічному підйомові суб-континенту. Чи, може, це така солідарність експатріатів-індусів?

8 місце - Тайвань

 

Трохи кращим за Індію виявився Тайвань, що потрапив на 8-е місце – «чудовий острів з цікавими місцями», як написав один з опитуваних. Особливо ж експатріати нахваляли систему охорони здоров’я, можливості для подорожей та місцеву культуру. Дещо гіршої у порівнянні з іншими країнами тут оцінюють ситуацію з житлом.

7 місце – Таїланд

 

Таїланд також користується успіхом серед експатріатів – вони схвально відгукнулися за високі доходи, гарну їжу, приємне робоче оточення та можливістю тримати оптимальний баланс між роботою та дозвіллям. Натомість, важким у Таїланді виявилося зав’язування дружби та близьких знайомств із місцевими.

6 місце – Нова Зеландія

 

На шостому місці опинилася классика еміграції – Нова Зеландія. Вирішальним є загальне враження від країни, а також багаті можливості займатися спортом, легкість адаптації до місцевої культури, дуже добрий баланс між роботою та життям, гарна система охорони здоров’я, цілком підйомні ціни на житло, як і захопливі краєвиди були найпереконливішими для переселенців.

5 місце – Бахрейн

 

Значно менш класичним і несподіваним посідачем 5-го місця виявилося Королівство Бахрейн, що у Перській затоці: там людям сподобалося витрачати мінімум часу на дорогу до роботи, гарне житло, дуже гарний баланс «життя-робота», а також виплекана культура гостинності. Також, жодних проблем не склало пристосування до місцевої культури. Найвижчим для більшості видалося освоєння місцевої мови – арабської.

4 місце – Німеччина

 

За версією HSBC Німеччина посіла четверте місце: « Німеччині є що подивитися і чим зайнятися. Тут не будеш почуватися самотнім, а також перебування не набридає», - пише один з опитуваних. Хвалять, поміж іншим, тутешні можливості подорожувати, а також гарний стан економіки. Натомість, німецька кухня більшості переселенців «не пішла». Дуже добре було оцінено Німеччину, перед усім, як місце, де можна виховувати й ростити дітей, особливо ж вражає доброзичливість на роботі. Проблемою у Німеччині, однак, є зав’язування близьких знайомств та дружби.

3 місце – Китай

 

Новопостала і швидкозростаюча економічна супер-потуга Китай опинилася на третьому місці. «Тут все крутиться навколо їжі – ділові контракти часто укладаються за обіднім столом, а то й навіть у караоке-барі», -  цитують одного експатріата. Особливо перспективно оцінюють вони економічне становище. Трохи гірше тут із їжею, охороною здоров’я чи пристосуванням до місцевої культури. Переконливими є можливості для соціалізації та заняття спортом.

2 місце – Сингапур

 

Відмінне економічне становище Сингапуру, як і місцеві можливості для подорожей, і легкість зав’язування місцевих знайомств та дружби, а також добре зорганізована фінансова система та охорона здоров’я  - чого ще людині треба? Усього цього «достатньо», щоб посісти 2-е місце.

1 місце – Швейцарія

 

З усієї Європи, Німеччина за популярністю серед переселенців поступається лише одній країні – Швейцарію вважають «ще кращою Німеччиною». Ця альпійська країна за версією експатріатів (HSBC є найкращою за будь-яку іншу: окрім відмінної економічної ситуації, респонденти також нахваляють тутешні можливості займатися спортом, подорожувати, клімат та красу природи. Тим не менш, гірше, ніж, мабуть, у будь-якій іншій країні йдуть у Швейцарії справи із зав’язуванням місцевих знайомств та дружби.

(за матеріалами World Street Journal Deutschland)

Від редакції

Цілком логічними і таким, що самі напрошуються, були б висновки з результатів цього опитування для України – не дивлячись на те, що наша країна не потрапила не те що до 34, а, напевно, і до тих 100 початкових країн опитування, наш читач і сам чудово зможе оцінити наявні вітчизняні можливості для заняття спортом, подорожами (зокрема, транспорт). Я вже мовчу за стан економіки.

Не забуваймо, що опитано було доволі специфічну верству населення – космополітичних кар’єристів, чий рівень особистісного розвитку перебачає у якості вищої мети максимальний комфорт та отримання максимальної кількості задоволень; переважна більшість нашого населення (а) не мають відповідної кваліфікації, отже не можуть претендувати на можливість переїхати будь-куди з указаних місць, (б) не здатна відірватися від насиджених місць (хіба що зовсім нічого буде їсти та/або спустошлива війна позбавить даху над головою, почуття безпеки, тощо).

Також, незрозуміло, чи потрібні нам масові мігранти-«пасажири», котрі воліють вбудовуватися у існуючу налагоджену систему, тікаючи звідти за перших-ліпших ознак проблемності. Сам автор цього перекладу міг би з порівняною легкістю емігрувати до будь-якої з вищевказаних країн, однак комфорт не є особистісною самоціллю – значно цікавіше і викличніше вибудовувати власну державу (причому, робити це доводиться з нуля).

Тим не менш, на це опитування варто зважати – воно дає грубий перелік сфер, котрі треба покращити: не для того, щоб сюди потекли «пасажири» з усього світу (котрі, до того ж, будуть розмивати й так недосформовану національну ідентичність) – а для того, щоб не порозбігалися свої перспективні кадри.

Чим ми можемо утримати перспективних українців удома?

Оптимальний для еміграції вік складає 20 і менше років – себто, якщо українець хоче емігрувати, йому потрібно вступати до закордонного ВУЗу (якщо тільки його батьки не вивезли його ще у дитячому віці й він не пішов у «закордонну» школу J): пізніше людина обростає соціальним капіталом, втрата якої ( з еміграцією) доволі суттєво дасться взнаки; також, що молодша людина, то легше вона адаптується до місцевої культури, вивчає мову (хоча, акцент переважна більшість не взмозі «подолати» - він надалі може даватися взнаки – у суспільних контактах, на роботі, тощо).

Сімейним людям, із дітьми, емігрувати на порядок важче – що молодші діти, то складніше: в Україні багатьох фахівців, що потенційно могли б знайти собі роботу за кордоном, «тримають» ... бабусі й дідусі, котрі допомагають доглядати дітей (елементарно !) – причому, вивезти їх із собою за кордон майже неможливо: на заваді стануть як не міграційні перепони у приймаючій країні, то небажання самого «дідуся» відриватися від коріння; навіть якщо їх вивезти, переважній більшості буде важко перенести цей відрив.

Парадоксально, але відсталість та недоінтегрованість України у світовий цивілізаційний простір ставить масу штучних перепон для еміграції: чи не найбільшою заслугою нашого МЗС (до якої якраз жодних зусиль докладати не треба) є надмірна складність для українця легально потрапити за кордон – відсутня належна консульська підтримка, відповідні міжнародні та двосторонні угоди, тощо – безграмотний, абсолютно некваліфікований африканець із самої задрипаної, убогої та розідраної війною країни апріорі є більш захищеним у тій же Італії, Німеччині чи Швейцарії, ніж українець. Тобто, потенційно бажаючі емігрувати українці стоять перед взаємовиключної дилемою – вимагати реформ у країні, щоб виїхати з неї, але після запровадження (нарешті) яких (=реформ), вірогідно, пропадає сенс виїжджати звідси.

Тобто, відповідь на поставлене у заголовку цього під-розділу питання (чим нам утримати українців удома) звучить банально – просто не дати розвалитися країні: тримати економіку, безпеку, потроху реформувати систему охорони здоров’я, не запускати і поступово покращувати екологію, транспортну інфраструктуру та освіту. Якщо при цьому зберігаюти ті контр-стимули до еміграції, що наявні зараз, то народ лишиться, бо нікуди не дінеться.



[1]Рос. «увесистый»

Cyprus Mail (Cyprus, English) Результати перепису населення на Кіпрі
Іноземці формують все суттєвіші групи населення Кіпру. Так, п... 30.12.2011 12:17:23
Actualno.com (Bulgaria, Bulgarian) Український діагноз: емігрант
У психології управління персоналом є поняття людини, що внутр... 09.12.2011 9:53:00
Lietuvos Rytas (Lithuania, Lithuanian) Британський суд присудив 10 місяців тюрми за фіктивний шлюб
24-річного українця, що одружився з метою еміграції на 28-річ... 24.10.2011 20:55:00

Рубрики / досьє: Емігранти



Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014