Η Ρωσία πάντα ήταν αντίθετη με την παρουσία του ΝΑΤΟ γύρω από το έδαφός της και τόσο κοντά σε αυτό. Πιθανόν -δεν το έχει παραδεχτεί, φυσικά- να έχει εγκαταστήσει και πυρηνικά στον θύλακα, όπου ήδη διατηρεί πολύ σημαντική στρατιωτική παρουσία.
Στις αρχές της εβδομάδας η Λιθουανία αποφάσισε να εμποδίζει τη διέλευση ρωσικών αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις προς το απομονωμένο έδαφος εξοργίζοντας τη Μόσχα. Οι αρχές του Καλίνγκραντ υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αφορά το 50% των αγαθών που εισάγει από τη Ρωσία η επαρχία, δηλαδή βαριά μηχανήματα, ανταλλακτικά και πρώτες ύλες. Το πρακτορείο TASS υποστήριξε ότι μπλοκάρονται και μεταφορές τροφίμων.
Η Λιθουανία επιμένει ότι απλώς τηρεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και οι Βρυξέλλες αμέσως τη στήριξαν. Σπεύδει μάλιστα η Λιθουανία να αναφέρει ότι προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις θα εξακολουθούν να μεταφέρονται από το Σουβάλκι – τα άλλα βέβαια μπορούν να μεταφέρονται δια θαλάσσης.
Σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα έκανε λόγο για αποκλεισμό που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, μετέβη στο Καλίνινγκραντ και μίλησε ευθέως για «εχθρική πράξη». Με σκόπιμη ασάφεια μίλησε για κατάλληλα, πολυεπίπεδα μέτρα που ετοιμάζει σε απάντηση η Μόσχα απέναντι στη Λιθουανία.
Αυτό το κλίμα των όχι και τόσο καλυμένων απειλών κατά της Λιθουανίας, μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, βάζει στη συζήτηση και το άρθρο 5 της Συμμαχίας, για την συλλογική απάντηση σε περίπτωση επίθεσης. Αυτό υπενθύμισε την Τρίτη η Ουάσινγκτον.
Σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Η επίθεση στο ΝΑΤΟ θα είναι πλέον ευθεία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν το γνωρίζει, όπως εξάλλου και η άλλη πλευρά.protothema.gr/