СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Στόχος
Мова:8 (Greek / ελληνικά)
Заголовок:

Να μαζέψει κάποιος την Πέμπτη Φάλαγγα... Οι τούρκοι έτοιμοι να ορμήξουν και το ΕΛΙΑΜΕΠ κάνει δημοσκοπήσεις με... «ταύτιση απόψεων»

Резюме:


Σε μια εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, το ΕΛΙΑΜΕΠ αντί να εμπνέει εθνική συσπείρωση ενάντια στον τουρκικό μαξιμαλισμό, επιχειρεί να αμβλύνει τις γωνίες των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, διαμορφώνοντας κλίμα… «συνεννόησης» για τα όσα εξωφρενικά διεκδικεί η Άγκυρα.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα ταύτισης απόψεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), παρουσίασε μια κοινή δημοσκόπηση που έγινε σε Ελλάδα και Τουρκία. Στην δημοσκόπηση αποτυπώνονται οι απόψεις και οι τάσεις της ελληνικής και τουρκικής κοινής γνώμης σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άλλα εξετάζεται και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά.

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, Έλληνες και Τούρκοι κρατούν μια παρόμοια τάση δυσπιστίας προς τα μεγάλα κέντρα εξουσίας της Δύσης, εφόσον το 58,5% των Ελλήνων και το 55,3% των Τούρκων, πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη γείτονα χώρα, σε βάρος της πατρίδας τους. Υψηλά ποσοστά σημειώνονται και σχετικά με τις ΗΠΑ, καθώς το 47,4% των Ελλήνων και το 50% των Τούρκων πιστεύουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τη γείτονα χώρα εις βάρος της δικής τους χώρας.

Είναι τουλάχιστον… εντυπωσιακό το πόσο «κουμπώνει» μια τέτοιου είδους δημοσκόπηση, με τις συνεχείς ενθαρρύνσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, που νίπτουν τας χείρας τους για τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις και προβάλλουν την συμβουλή του «βρείτε τα μεταξύ σας», τροφοδοτώντας έτσι συνεχώς την τουρκική προκλητικότητα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ο οποίος μίλησε για… «διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάλεσε τις δύο χώρες «να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο».

Φαίνεται να προωθείται μια καταστροφική διμερής συμφωνία (με την Τουρκία να έχει μόνο να κερδίσει και την Ελλάδα να έχει μόνο να χάσει), χωρίς την φανερή ανάμιξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Και πλάι σε αυτό έχουμε και… κοινές ελληνοτουρκικές δημοσκοπήσεις από το ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου αναδεικνύεται μια… σύμπλευση των δύο λαών, και μια επιθυμία να βρεθεί λύση με συνεννόηση των δύο χωρών, εφόσον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Το τι ακριβώς προσφέρει σε μια τέτοια χρονική περίοδο, να προβάλλονται κοινές σφυγμομετρήσεις με την Τουρκία για να φανεί το πόσο «ταιριάζουμε» μήπως και… «συμπεθεριάσουμε» με φόντο το Αιγαίο, μόνο σοβαρούς προβληματισμούς δημιουργεί για την στρατηγική που ακολουθεί το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως διάφορα μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν εκφραστεί κατά καιρούς με αδιανόητες θέσεις κατά της ελληνικής διπλωματίας, ισχυριζόμενοι πως η Ελλάδα επιδεικνύει… αδιαλλαξία και μαξιμαλισμό! Ενώ δεν είναι λίγες και οι δηλώσεις όπου καλλιεργείται κλίμα τρομοκρατίας και ηττοπάθειας από το ίδρυμα, με αποκορύφωμα τη περσινή δήλωση του Θάνου Βερέμη που «προφήτευσε» πως: «οι Τούρκοι θα εισβάλουν τις προσεχείς ημέρες στο Καστελόριζο και θα μας κλείσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Σε μια ελληνοτουρκική αντιπαράθεση όπου η Ελλάδα έχει σε όλα τα θέματα το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, και είναι προς το συμφέρον της να καταθέτει αυτή την αλήθεια σε κάθε θεσμό της Δύσης, επιχειρείται να παραμεριστεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να φανεί πως η μόνη λύση είναι ένας απευθείας διάλογος με τους όρους – όχι του διεθνούς δικαίου – άλλα της Τουρκίας. Το «περίεργο» είναι πως αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Ερντογάν…sportime.grПосилання:https://www.stoxos.gr/2022/06/blog-post_140.html
google translate:  переклад
Дата публікації:22.06.2022 23:15:00
Автор:[email protected] (ΣΤΟΧΟΣ)
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):latest
Додано:23.06.2022 0:05:57
Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014