СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Aardgasprijs op laagste niveau in bijna twee jaar tijd, maar factuur blijft beduidend hoger dan toen: “Dat waren bijna artificiële prijzen”

Резюме:

De aardgasprijs in Europa bereikte woensdagmiddag zijn laagste niveau sinds juni 2021. Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt daalde de prijs naar 28 euro per megawattuur. En toch ligt onze gasfactuur nog altijd veel hoger dan die van twee jaar geleden. “Prijzen zoals toen gaan we nooit meer terugzien.”

De gasvoorraden in de Europese Unie zijn momenteel goed gevuld, beter dan normaal voor deze tijd van het jaar. “Tankers die LNG (vloeibaar gemaakt aardgas) vervoeren moeten zelfs vertragen omdat ze weten dat de vraag in Europa minder is en ze zo zelf efficiënter kunnen varen”, zegt energie-expert Joannes Laveyne (UGent). Het gevolg van het ruime aanbod is sinds enkele weken te zien aan een sterk dalende prijs op de groothandelsmarkt.

Dat die ‘lage’ prijs er niet voor zorgt dat onze factuur op hetzelfde niveau komt als die van twee jaar geleden, is evenwel normaal, zegt Laveyne. “De prijzen op de termijnmarkt mogen dan wel een pak lager liggen dan enkele maanden geleden. Ze kunnen nog altijd niet tippen aan de prijzen van twee jaar geleden. Toen hadden we periodes dat de gas aan minder dan 20 euro per megawattuur stond.” De Russische invasie in Oekraïne betekende een kantelpunt. “Het was voordien vooral Rusland dat aan heel lage prijzen gas aan ons verkocht”, zegt Laveyne. “Dat waren bijna artificiële prijzen waarmee ze ons afhankelijk probeerden maken van hun gasvoorraad. Maar zo’n lage prijzen gaan we nooit meer terugzien.”

Wintermaanden wegen door

Een andere factor die ervoor zorgt dat de factuur merkelijk hoger blijft dan voor de energiecrisis ligt in het systeem van de energiecontracten. “Als je gas nu zou aankopen op de spotmarkt, is die inderdaad goedkoop. Maar de consument moet kijken naar de termijnprijzen. Uw leverancier koopt gas voor u in volgens een bepaald profiel. Door het warmere weer hebben we bijvoorbeeld niet veel gas nodig tijdens de zomermaanden en daar houdt uw gasleverancier ook rekening mee. De prijzen die tijdens de winter gelden, wegen zwaarder door.”

Dat de prijzen nu zo laag staan, zullen we dus wel ergens merken in onze factuur op het einde van het jaar, maar het is vooral afwachten hoe de prijzen zullen evolueren als het terug kouder wordt. Laveyne: “Voorlopig lijken die oké te zijn, veel lager dan de absurde piek dan vorig jaar, maar dat valt toch allemaal nog wat af te wachten. Een overschot aan gas, zoals we vroeger ook ’s winters wel eens hadden, zullen we sowieso niet meer hebben.”

Op de vraag of we onze voorschotfactuur nu moeten verlagen, antwoordt Laveyne dan ook eerder terughoudend. “Dat is moeilijk te zeggen. We mogen ons niet blind staren op de huidige prijzen. Ik vermoed dat als je nu verlaagt, je waarschijnlijk op termijn wel zal moeten bij betalen.”

Tot slot maakt Laveyne nog een kanttekening: “De dalende prijzen zijn uiteraard goed nieuws voor de consument, maar ze duiden wel op een ander probleem. Dat de vraag naar aardgas de laatste weken zo sterk is gedaald, heeft namelijk niet alleen te maken met het betere weer, maar ook met een verminderde vraag vanuit de industrie. En als de industrie minder verbruikt, wijst dat toch op economische moeilijkheden en angst voor de toekomst.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230525_97036878
google translate:  переклад
Дата публікації:26.05.2023 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:26.05.2023 5:00:35




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014