Zo’n 250 internationale studenten krijgen deze week een Vlaams bad aan de UGent. De politie en Ivago kwamen al langs en Mia van Gorki werd gezongen. Ook ‘dankjewel’ en ‘goedemorgen’ werden aangeleerd. “We ontvangen een zeventigtal nieuwe nationaliteiten, met elk hun eigen gewoontes.”
Het is niet omdat de zon ’s ochtends schijnt, dat het ’s middags niet kan regenen. Een vrouwelijke prof is gelijkwaardig aan een mannelijke prof. Als je in het donker fietst, moet je je fietslampjes aanzetten. Het zijn allemaal evidente zaken voor ons, maar voor de internationale studenten die net in Gent zijn aangekomen, is dat niet zo.
Om hen te helpen om goed in de stad te kunnen integreren, organiseert de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen voorbereidende lessen en activiteiten voor haar studenten. Ze komen uit alle hoeken van de wereld en zijn nog niet vertrouwd met de Belgische cultuur.
“Er zijn zelfs studenten uit regio’s waar het niet zo eenvoudig is om naar België te vertrekken, zoals Palestina, Oekraïne, Rusland en Afghanistan”, vertelt Wim Hoste, hoofd van het International Training Centre van de faculteit. Zo goed als alle studenten komen naar Gent om een wetenschappelijke masteropleiding van twee jaar te volgen.
Fietscursussen
Maandag en dinsdag waren al goed gevuld voor de nieuwe studenten. Ivago kwam langs om uit te leggen hoe we in Gent sorteren, en de politie verduidelijkte alle verkeersregels. “Het toepassen van de verkeersregels is niet in alle landen even strikt, maar in België wel. Dat moeten sommigen leren.”
Ook de werking van de Fietsambassade werd uitgelegd en de studenten werden uitgenodigd voor een fietsinitiatiecursus. Velen onder hen kunnen namelijk niet fietsen. De Peruaanse Susana Contreras Sega (32) is van plan om zulke lessen te volgen. “Ik kan fietsen, maar ik voel me niet op mijn gemak om hier in de stad te fietsen. In Lima - waar ik vandaan kom - zijn er geen fietsers in de stad en moeten we ook geen rekening met hen houden in het verkeer. Het verkeer is hier helemaal anders”, zegt ze. (Lees verder onder de foto)
Waar ze nog aan moet wennen, zijn de openbare mannentoiletten die langs de straten in de stad staan. “Die vind ik vreemd. Ik keek eerst onwetend wat die mannen aan het doen waren, tot ik het besefte.” Ook bij de Filipijnse Robert Christina Patani (24) laten de toiletten een aparte indruk na, al is het op een andere manier. “Thuis gebruiken wij geen toiletpapier na een toiletbezoek, maar water”, zegt hij.
Een kus
Dankzij de cultuurlessen leerde de student hoe Belgen elkaar begroeten. “In de Filipijnen zwaaien we, maar hier geven jullie elkaar een kus. Dat zal wennen zijn.” Het zijn maar kleine voorbeelden van cultuurverschillen over de wereld. Ook grotere verschillen zoals gelijkheid tussen man en vrouw en de rechten van de LGBTQ+ gemeenschap in ons land, worden uitvoerig besproken in de lessen.
“Er was eens een leerling uit Saoedi-Arabië die geen les wilde krijgen van een vrouwelijke prof. Hem hebben we uitgelegd dat hij ofwel les bij haar kon volgen, of stoppen met de opleiding”, vertelt Hoste.
Hij is een groot voorstander van de internationale studenten aan de UGent. “In tegenstelling tot wat sommigen beweren, komen zij niet profiteren van ons ‘goedkoop’ onderwijs. Het studiegeld voor een internationale student bedraagt 6.672 euro en kan oplopen tot 12.000 euro. Dankzij hun engagement halen we projecten binnen in andere landen. De studenten zijn belangrijk voor onze economie.”
|