De VS, Europa en bij uitbreiding de rest van de wereld mag zich in 2025 opmaken voor een schokgolf. Met president Donald Trump II breken hoogst onzekere en mogelijk donkere tijden aan.
{
"text": "De “grote zuivering” in de VS",
"type": "inline_title_1"
}
Iedereen die geen staatsburger is in de VS, zal na de winst van Trump op de benen staan trillen. De president elect beloofde immers een ‘raketwerper aan maatregelen’ om illegale en legale migratie terug te dringen. Vanaf dag één wil Trump beginnen met de grootste deportatie ooit van mensen zonder papieren. Eén miljoen mensen is zijn initieel plan, al blijven er dan nog wel zowat 10?miljoen over. Om dat streefdoel te halen, wil hij de National Guard inzetten en indien nodig het leger.
Maar aan al wat Trump doet of zegt, hangt een keerzijde. Het is een feit dat de Amerikaanse economie een terugslag zal krijgen als de grenzen potdicht gaan en grote groepen mensen worden gedeporteerd. Vooral kleine bedrijven zijn vaak afhankelijk van migranten met én zonder papieren. Economen voorspellen dat het de prijzen voor de Amerikaanse consument de hoogte in zal jagen. (Lees verder onder de foto)
{
"text": "Meer macht voor het Witte Huis",
"type": "inline_title_1"
}
Een wondermiddel van Trump is het verlagen van de rente, wat volgens leidinggevende economen enkel zal leiden tot een grotere staatsschuld. Om zijn plan door te drukken, wil hij rechtstreeks wegen op de normaal onafhankelijk opererende Federal Reserve, het centrale banksysteem.
Het is niet de enige autonome dienst die hij in de greep van het Witte Huis wil brengen om zijn macht te vergroten. Het departement Justitie krijgt een saneringsoperatie. Iedereen die hem tegenwerkte, vliegt buiten en wordt vervangen door een legertje van getrouwen die gestuurd kunnen worden. Die nieuwe structuur moet er onder andere voor zorgen dat de media – toch die van wie Trump vindt dat ze hem onheus behandelden – gestraft kunnen worden met “overheidsregulering”.
{
"text": "Strijd tegen de ‘deep state’",
"type": "inline_title_1"
}
Tegelijkertijd zal Trump een nieuwe poging doen om de macht van de federale staat verder uit te kleden. Met een executive order wil hij duizenden federale ambtenaren – die hij ziet als medeplichtigen van de ‘deep state’ – ontslaan. Het ministerie van Onderwijs wil hij afschaffen en de bevoegdheden doorschuiven naar de staten. Zeker in conservatieve bolwerken zal dat leiden tot het slopen van diversiteitsmaatregelen en het verhogen van de christelijk-evangelistische impact op het onderwijs.
De universiteiten wil hij dwingen “om de Amerikaanse tradities en de westerse beschaving te verdedigen”. Gender wordt geschrapt, de LGBTQIA+-gemeenschap zal bescherming verliezen. Scholen die nog projecten rond raciale discriminatie opzetten, moeten worden vervolgd.
{
"text": "Onzekerheid troef in de wereld",
"type": "inline_title_1"
}
America first is erop gericht om de VS op zichzelf te laten terugtrekken. En een Amerikaans president heeft haast een monopoliepositie in het domein van de internationale samenwerking. Vooral in Zuidoost-Azië – waar de schaduw van China het zwaarst dreigt – houden ze hun hart vast. Trump heeft al laten verstaan dat er van onvoorwaardelijke steun aan Taiwan geen sprake meer kan zijn. Amerikaanse troepen terugtrekken uit Japan of Zuid-Korea kan hij bij wijze van spreken met een vingerknip. Dat de VS daarmee geopolitiek gewicht dreigt te verliezen, vindt hij bijkomstig. (Lees verder onder de foto)
Er is één grote uitzondering: de NAVO. De verdragsorganisatie heeft geen uitstapregeling. Wat Trump wel kan doen, is opnieuw troepen wegtrekken uit Duitsland, basissen sluiten of infrastructuurinvesteringen terugdraaien. Zo wordt de NAVO op den duur een lege doos. In 2016 eiste hij al dat alle lidstaten de afgesproken 2?procent van het BNP aan defensie moeten besteden, in ruil voor blijvende Amerikaanse steun. Tijdens de campagne trok hij dat streven op tot ?procent. Van de 32 lidstaten gaan er slechts vijf over die lat.
{
"text": "“Drill baby, drill”",
"type": "inline_title_1"
}
Er zijn een rits samenwerkingen die Trump zomaar zou kunnen opzeggen, wat veel internationale organisaties geld zou kosten. Sinds de WHO de schuld van corona niet bij China wilde leggen, heeft hij een hekel aan de organisatie. De VN mag dan weer een knip in de bijdragen verwachten en het klimaatakkoord van Parijs gaat opnieuw de vuilnisbak in. (Lees verder onder de foto)
Deze maand staat er een nieuwe klimaattop gepland, waar het vooral zal gaan om het financieren van de maatregelen voor arme landen. Op veel dollars zullen die in de toekomst niet moeten rekenen. Tijdens zijn campagne klonk het ten slotte meermaals van “drill baby, drill”. Waar het maar kan, zal Trump toelaten om olie en gas op te pompen. Tegelijkertijd wil hij de kraan van subsidies voor duurzame projecten dichtdraaien en windmolenparken verbieden.
{
"text": "Poetin dan toch geen “vriend”",
"type": "inline_title_1"
}
En dan zijn er nog de twee oorlogen die hij snel zou beëindigen. Aan Israël gaat Trump niet raken. En de vrede in Oekraïne die hij in 24?uur zou regelen, mag hij vergeten. Zowat alle belangrijke Russische spreekbuizen hebben laten verstaan dat er geen sprake is van de strijd te staken. Er is niemand – ook “vriend” Poetin niet – die Trump voor een haar vertrouwt. Rusland is niet vergeten dat hij ondanks zijn beloftes nooit de internationale sancties na de annexatie van de Krim heeft geschrapt. “Er komt geen verandering”, klinkt het unisono. “De VS wil Rusland op de knieën krijgen.”
Het Kremlin liet ook weten dat Poetin hem niet zal feliciteren. (Lees verder onder de foto)
{
"text": "De EU is “mini-China”",
"type": "inline_title_1"
}
In de ogen van Trump is de rest van de wereld een concurrent. China is de grootste rivaal, die hij wil verslaan met importtarieven tot 60?procent. Buurland Mexico mag zich zelfs opmaken voor heffingen tot 200?procent. Na China is Europa de grootste rivaal: Trump noemde de EU een “mini-China”. Hij zei ook dat de bondgenoten van de VS de grootste bedreiging zijn als het om handel gaat. Er bestaan nog sluimerende importtarieven op Europees aluminium en staal, die weer boven water zullen komen.
Trump beloofde zijn achterban dat Europa importtarieven tussen de 10 en 20?procent mag verwachten, geld waarmee hij de staatsschuld wil afbouwen. In werkelijkheid dreigt een handelsoorlog die iedereen, de Verenigde Staten incluis, geld zal kosten. Volgens het Instituut voor de Wereldeconomie in Kiel betekent het voor de EU een daling van het BNP, en de export van Duitsland zou met meer dan 3?procent kunnen teruglopen.
{
"text": "De Duitse auto als doelwit",
"type": "inline_title_1"
}
Want op Duitsland – en meer bepaald op de Duitse auto-industrie – wil Trump een bazooka zetten. Niet alleen met zware importheffingen, maar ook door de arbeids- en milieureglementeringen voor Amerikaanse bedrijven af te bouwen. “Ik wil dat de Duitse autobedrijven Amerikaans worden. Door de laagste energiekosten, de laagste belastingen en de minste reglementering”, klonk het eerder.
Allianz waarschuwde Europese bedrijven gisteren voor een stijging van de dollar. Volgens Goldman Sachs zal de economische en financiële politiek die Trump heeft beloofd, zware gevolgen hebben voor Europa. De waarde van de euro zou met 10?procent kunnen dalen en de omzet van de grootste Europese bedrijven zou met 5 procent per jaar in elkaar kunnen stuiken.
|