СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

The day after: beurzen naar recordhoogte, telefoontjes tussen Amerikaanse leiders, en de Trump-machine zwengelt aan

Резюме:

De uitslag was er sneller dan verwacht, maar ook de dag/nacht na de Amerikaanse presidentsverkiezingen blijven de ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Een overzicht van ‘the day after’ die bijzonder verrassende overwinning van Donald Trump.

Het nieuws over de zege van Trump heeft de beurzen in New York alvast naar nieuwe recordniveaus gestuwd. De beurshandelaren op Wall Street zijn positief over zijn plannen voor onder meer belastingverlagingen en minder regelgeving voor bedrijven. Tesla was bij de uitschieters, dat aandeel sprong 14,8 procent omhoog– topman Elon Musk was één van de prominentste supporters van Trump tijdens de verkiezingscampagne, en investeerders verwachten dat de producent van elektrische auto’s kan profiteren van die steun. (Lees verder onder de foto.)

Harris erkent nederlaag

Minder positief was de teneur ten huize Kamala Harris. De vicepresident heeft haar verkiezingsnederlaag woensdagavond ook officieel toegegeven. “Ik weet hoe jullie je voelen, geloof me”, drukte ze haar kiezers op het hart. “Maar we moeten de resultaten van deze verkiezingen accepteren. Eerder vandaag heb ik Donald Trump gebeld en gefeliciteerd.” Al bleef ze wel strijdvaardig klinken: “Wanhoop niet”, aldus Harris. “Als we vechten, winnen we. Maar soms duurt het gevecht wat langer.”

Democratisch vicepresidentskandidaat Tim Walz heeft Harris woensdagnacht vervolgens bedankt dat hij haar running mate mocht zijn, en spoorde Democratische kiezers aan om “te blijven vechten” voor de kernwaarden van de campagne. “Campagne voeren aan uw zijde was de eer en het voorrecht van mijn leven”, klonk het op X. (Lees verder onder de tweet.)

Telefoontjes met wereldleiders

De telefoon van Donald Trump staat intussen roodgloeiend: woensdagnacht volgde een “uitstekend” gesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. “We spraken af om een nauwe dialoog te onderhouden en onze samenwerking te bevorderen”, aldus de Oekraïense president. Tijdens de campagne verklaarde Trump dat hij de oorlog in Oekraïne heel snel wil stoppen, mogelijk komt de Amerikaanse steun aan Oekraïne straks in het gedrang.

Vervolgens belde ook de Chinese president Xi Jinping met felicitaties. Hij riep dan weer op om de dialoog tussen China en de Verenigde Staten te versterken. Trump richtte in het verleden herhaaldelijk zijn pijlen op China, en dreigde in de campagne met erg forse importheffingen op Chinese producten die in de VS worden ingevoerd. (Lees verder onder de foto.)

Telefoontjes en berichten van Amerikaanse leiders

Ook de huidige Amerikaanse president Joe Biden belde vannacht met Trump. Volgens de campagne “waardeerde” Trump dat telefoontje “heel erg”, en is hij van plan om het aanbod van Biden voor een ontmoeting in het Witte Huis binnenkort aan te nemen.

Biden had na de toespraak van Kamala Harris ook lof laten noteren voor zijn vicepresident. “Wat Amerika vandaag zag, was de Kamala die ik ken en diep bewonder”, klonk het. “Ze is een geweldige partner en ambtenaar geweest, vol integriteit, moed en karakter.”

In een telefoongesprek met het personeel van het Witte Huis erkende Biden dan weer de “verschillende emoties” waarmee zijn mensen kampen, maar zei hen dat ze “trots moeten zijn op wat ze samen hebben bereikt”. (Lees verder onder de tweet.)

Net als de huidige president reageerden ook twee vorige Democratische presidenten op de overwinning van Trump. Barack Obama en zijn echtgenote Michelle feliciteerden de Republikein in een mededeling op X. “Dit is duidelijk niet de uitkomst waarop we hadden gehoopt, gezien onze diepe meningsverschillen met de Republikeinse kandidaten over een hele reeks kwesties”, schreven de Obama’s. “Maar leven in een democratie gaat ook over het erkennen dat ons standpunt niet altijd zal zegevieren, en bereid zijn om de vreedzame machtsoverdracht te accepteren.” (Lees verder onder de tweet.)

Ook Bill en Hillary Clinton hebben Trump het beste gewenst, maar lieten wel fijntjes weten dat ze “hopen dat ze voor ons allemaal zullen regeren.” “We moeten onthouden dat Amerika groter is dan de resultaten van welke verkiezing dan ook, en wat wij als burgers nu doen, zal het verschil maken tussen een land dat vooruitgaat of een land dat terugvalt,” klonk het. (Lees verder onder de tweet.)

Trump-machine zwengelt aan

Het team van Trump dat de overgang van de regering-Biden naar de volgende regering-Trump moet leiden, heeft inmiddels kantoren opgezet in West Palm Beach in Florida, waar ook diens campagne zich bevindt. Nu de presidentscampagne ten einde loopt, ontvingen veel medewerkers van Trump woensdagavond e-mails met informatie over hoe de transitie eruit zou zien, en wat hun toekomstige rollen daarin zouden zijn.

De advocaten van Trump willen er inmiddels voor zorgen dat de aanstaande strafoplegging van de president-elect in New York voor zijn veroordeling eerder dit jaar in de zaak rond de frauduleuze betaling van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels niet doorgaat. Volgens een bron van CNN zullen ze proberen om de zaak helemaal ongedaan te maken, door in de komende dagen een verzoek in te dienen bij de rechter, waarin ze betogen dat Trump als verkozen president recht heeft op dezelfde grondwettelijke bescherming als een zittende president, en beschermd moet worden tegen elke actie van staatsaanklagers.

Robert Kennedy Jr., een bondgenoot van Trump en naar eigen zeggen binnenkort directeur van het gezondheidsagentschap HHS in de nieuwe Amerikaanse regering, liet woensdagnacht dan weer weten “de veiligheid en werkzaamheid van vaccins onmiddellijk te zullen bestuderen” als hij die positie effectief bekleedt, maar belooft ook om “niemand vaccins af te pakken”.

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241107_91776333
google translate:  переклад
Дата публікації:07.11.2024 6:27:18
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:07.11.2024 8:01:03




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014