Wout Sprangers is een van de 32 vrijwilligers die je in Mechelen ziet rondrijden met een riksja. In zijn bak vervoert hij ouderen en anderen die minder mobiel zijn. De video’s van Wouts momentjes met ‘ons’ Annie, Denise en Daniëlle verwarmen veel harten op TikTok. “Oudere mensen zijn blij dat ze eens een babbeltje kunnen doen.”
Mechelaars kennen de riksja’s van Klimavelo intussen wel. Sinds september 2023 rijden ze in de Dijlestad rond als klimaatneutraal en superbetaalbaar vervoer voor oudere en minder mobiele mensen. “Er zijn nu drie riksja’s”, legt vrijwilliger Wout uit. De Zuid-Aziatische taxi’s kregen zelfs een eigen naam. “Ze heten Rik, Patrik en Erika, haha.” (Lees verder onder de foto)
Wout leerde het project van vzw Klimaan in oktober van dichtbij kennen. “Ik ben een van de online gezichten van 2800Leeft, een initiatief van Stad Mechelen”, legt Wout uit. “Op onze sociale media zetten we projecten in de stad in de verf, zoals Klimavelo. Voor een video fietste ik met een koppel oudere mensen, Daniëlle en haar man, naar het stemlokaal en terug. Het zou bij die ene keer blijven, maar ik vond het te tof om te stoppen.” (Lees verder onder de foto)
De Mechelaar schreef zich in als vaste vrijwilliger voor Klimavelo. Sindsdien leerde hij weduwes Annie en Denise kennen. Vaste klanten van de dienst die, dankzij Wout, nu een zekere bekendheid genieten op TikTok. Tijdens een ritje naar het ziekenhuis vertelde Annie over haar gezondheidsproblemen. Met Denise rijdt Wout naar Den Deigem, het Mechels centrum waar zij elke middag eet. Want koken kan ze niet meer, en “alleen smaakt het mij niet”, zegt ze.
“Ons Annie en Denise zijn mijn twee toppertjes”, aldus Wout. “Je bouwt een band op tijdens die ritjes. Oudere mensen komen amper buiten, ze zijn blij dat ze eens een babbeltje kunnen doen. Je voelt dat ze daar nood aan hebben. Het is meer dan een gewone fietsrit.” (Lees verder onder het filmpje)
De aandacht die zo’n riksja met zich meebrengt, is een leuke bijkomstigheid voor de passagiers. “Als mensen ons zien, verschijnt meteen een glimlach op hun gezicht. De ouderen vinden die aandacht heel tof. Dus ik zou zeggen: als je ons ziet in Mechelen, zwaai dan eens.”
Hartverwarmend verhaal
Wout houdt voldoening en wat beweging over aan zijn ritten. En hij wint er volgers en views mee op TikTok. Al is dat niet waarom hij de video’s maakt. “Ik wil een hartverwarmend verhaal tonen, maar vooral jongeren warm maken voor vrijwilligerswerk. En het werkt. Ik krijg zelfs berichtjes van mensen in Gent en Oostende die het willen doen. Jammer maar helaas, we zijn alleen in Mechelen actief.”
Het succes van de filmpjes doet Wout, die film studeerde en werkt als cameraman, wel dromen. “Ik heb een mailtje gestuurd naar Iedereen beroemd. Het lijkt me een leuk idee voor een rubriek. Voorlopig heb ik nog geen reactie gekregen.”
LEES OOK. Fietstaxi’s van Klimavelo brengen minder mobiele mensen op hun bestemming: “We halen ouderen uit hun isolement”
Wout verdient niets aan zijn werk voor Klimavelo, maar het kan wel. “Je kan kiezen om betaald te worden of om de centjes aan de vzw te geven. Ik doe dat laatste, maar er zijn ook werkloze mensen of vluchtelingen uit Oekraïne die voor Klimavelo fietsen. Zij kiezen er soms voor om het geld bij te houden.”
Een ritje met de riksja kost 2,50 euro. Elk kwartier wachttijd, bijvoorbeeld tijdens een afspraak bij de kapper of de bank, kost 1 euro. Het is ook mogelijk om twee aparte ritten te boeken, heen en terug. Ritten moeten minstens twee dagen op voorhand vastgelegd worden via het gsm-nummer of het e-mailadres van Klimavelo.
|