Als tiener was Christian Lindner al bezeten van politiek. De ambitieuze jongeman maakte met zijn belofte van “frisse wind” een blitzcarrière binnen de duffe liberale FDP, bracht zijn partij weer in de regering en onderhandelde voor zichzelf een post als minister van Financiën. Maar nu liet “de politieke raket” die regering ook ontploffen.
De Duitse politiek heeft het imago eerder saai te zijn, met veel omzwachtelde taal en voorzichtige bewoordingen. Maar als bondskanselier Olaf Scholz het over zijn minister van Financiën Christian Lindner heeft, dan spat de woede en de afkeer van zijn woorden. Toen hij woensdagavond aan de Duitse journalisten kwam vertellen waarom hij Lindner had ontslagen uit zijn regering, verzamelde hij alle verwijten uit het woordenboek. Lindner zou een toneelspeler zijn die bewust aanstuurt op conflicten. Hij handelt “kleingeestig en partijpolitiek”. Is “een lafaard die zich verstopt als het moeilijk wordt”. Heeft “geen staatsmanschap, maar handelt egoïstisch en immoreel”.
LEES OOK. Politieke crisis in Duitsland: Scholz ontslaat minister Financiën en krijgt forse kritiek op “politiek onvermogen”
Het was een taalgebruik dat de monden deed openvallen. Maar het werd gedragen door de hele socialistische SPD, waar ze het collectief gehad hebben met “egoshooter” Lindner. Toen Scholz Lindner ontsloeg, kreeg hij een minutenlang applaus van zijn partijgenoten. Voor de leider van de impopulaire Ampel-regering – met socialisten, liberalen en groenen – was dat een hele tijd geleden. (Lees verder onder de foto)
Het zit al lang scheef tussen Lindner, die een strak budgettair beleid voorstaat, en Scholz, die vindt dat er tijdelijk meer financiële soepelheid moet zijn om de vele uitdagingen te bekampen. De Duitse economie heeft het moeilijk, onder meer de auto-industrie heeft dringend hulp nodig. De economische groei sputtert. En er is geld nodig om Oekraïne te helpen in de strijd tegen Rusland.
Mes in de rug
Scholz had de drie regeringspartijen woensdagavond samengeroepen met een ultiem compromis. Maar Lindner had een eigen oplossing: nieuwe verkiezingen. Een mes in de rug van Scholz. En toen dat binnenskamers uitgesproken voorstel kort nadien ook nog eens prominent op de website van Bild verscheen, was de maat voor Scholz helemaal vol. Lindner vloog uit de regering. De bondskanselier kondigde aan dat hij op 15?januari een vertrouwensstemming zal vragen in het parlement, eind maart zouden er dan nieuwe verkiezingen mogelijk zijn. (Lees verder onder de foto)
Wie denkt dat Lindner zelf onder de indruk was van de harde woorden, vergist zich. Hij kwam kort nadien met een eigen verklaring, waarbij hij de verantwoordelijkheid terugschoof naar Scholz. Die zou al lang op een exit hebben gebroed, zegt Lindner, en had de discussie over de begroting misbruikt. En hijzelf? Hij was gewoon trouw gebleven aan zijn principes: een strak begrotingsbeleid, niet te veel schulden maken.
LEES OOK. Hoger minimumloon en legalisering van cannabis: dit staat in het nieuwe Duitse regeerakkoord
Zestien jaar en al politiek actief
De 45-jarige behoudt trouwens de steun van zijn eigen partij, en bij volgende verkiezingen zal hij weer hun lijsttrekker zijn. Hij heeft dan ook een lange geschiedenis binnen de FDP, en de partij heeft veel aan hem te danken. Lindner, leraarszoon uit Wuppertal, sloot zich als 16-jarige al aan. Twee jaar later werd hij al verkozen in de Landtag van Nordrhein-Westfalen. Nog eens vier jaar later was hij al lokaal voorzitter van zijn partij, nadat hij een pleidooi had gehouden voor verjonging.
Lindner was een duizendpoot. Student en politicus tegelijk. En ook nog ondernemer. Voor zijn 20?jaar had hij al een eerste bedrijf opgericht. Kort nadien volgde – samen met twee vrienden – een reclamebureau. Dat laatste werd een flop en ging al snel failliet, maar Lindner rechtte meteen de rug. Hij verwijst er zelfs naar op zijn eigen website: “Natuurlijk was ik ontgoocheld. Tegenstanders verwijten het mij ook nog steeds. Maar ik wil mensen juist aanmoedigen om risico’s te nemen, en hen nieuwe kansen geven als het verkeerd loopt.” (Lees verder onder de foto)
Ook politiek laat hij zich niet verlammen door fouten. Zoals toen hij in 2020 – dan al als partijleider – verantwoordelijk was voor een pijnlijk schouwspel in Thüringen. FDP’er Thomas Kemmerich was er – op aansturen van Lindner, en hoewel FDP maar een kleine partij was – minister-president geworden. Dankzij de steun van het extreemrechtse AfD. Eerst waste Lindner de handen in onschuld, maar meteen nadien snelde hij naar Thüringen om Kemmerich de opdracht te geven ontslag te nemen. Een politieke afgang. Maar Lindner vroeg, en kreeg, nadien weer het volle vertrouwen van zijn partij.
De FDP heeft ook veel aan hem te danken, want in zijn politieke opmars sleepte Lindner ook zijn partij mee. Hij werd voorzitter in 2013 toen de FDP onder de kiesdrempel was weggezakt en uit het parlement verdween. Hij gidste hen terug. Eerst naar het parlement, nadien zelfs naar de regering. Weze het dan als kleinste partner van een regering die zich al drie jaar voortsleept, en nu definitief gestruikeld is.
LEES OOK. Voor het eerst sinds 1945 is extreemrechts de grootste in Oost-Duitse deelstaat Thüringen: wat betekent dat voor de Duitse politiek?
|