СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

Rode Duivels in pot 1 en ingewikkelder dan ooit: alles wat u moet weten over de WK-loting

Резюме:

De loting voor de voorronde van het WK 2026 vindt vandaag om 12 uur plaats in het Zwitserse Zürich. Omdat de World Cup in de VS, Canada en Mexico voor het eerst met 48 landen zal worden gespeeld, is die loting ingewikkelder dan ooit. We trachten u erdoor heen te loodsen.

Van 32 naar liefst 48 deelnemers: dan gaat het aantal Europese landen op het WK wel fors de hoogte in toch?

Dat valt redelijk tegen. Er zullen 54 Europese landen naar een deelname dingen. Rusland mag nog altijd niet meedoen. Op het WK 2022 in Qatar waren er 13 Europese landen aanwezig, waaronder België. In Noord-Amerika zullen dat er 16 zijn. Procentueel is dat de kleinste stijging van alle continenten. Azië (van 4 naar 8) verdubbelt het aantal, Afrika doet dat bijna (van 5 naar 9). Noord-Amerika gaat van 4 naar 6 en daar zijn de VS, Canada en Mexico als organisatoren rechtstreeks geplaatst. Zuid-Amerika gaat ook van 4 naar 6. Oceanië krijgt een volwaardige deelnemer nadat het voorheen altijd barrages diende te spelen. De FIFA organiseert ook nog een play-offtoernooi waarin zes landen uit vijf confederaties deelnemen – alle continentale bonden behalve de Europese UEFA – om de laatste twee plaatsen op het WK in te nemen.

Wat betekent dat voor de loting voor de WK-voorronde voor de Europese deelnemers?

Er zijn meer groepen dan ooit omdat men de kalender niet nóg meer wil overladen. Er worden twaalf groepen samengesteld: zes poules met vier landen en zes groepen met vijf landen. Die met vier landen spelen zes wedstrijden, die met vijf spelen acht matchen. De landen spelen zoals voorheen in een competitie tegen elke tegenstander uit en thuis.

Wie kwalificeert zich uiteindelijk voor het WK?

De twaalf groepswinnaars zijn zeker van kwalificatie. De nummers twee uit die twaalf kwalificatiepoules krijgen in de play-offs het gezelschap van de beste vier Nations League-groepswinnaars die in deze WK-kwalificaties niet in de top twee eindigden. Dat kunnen dus ook San Marino of Moldavië uit het laagste niveau zijn als de groepswinnaars boven hen zich al voor die play-offs konden plaatsen. Die zestien play-offlanden worden dan weer ingedeeld in vier groepen van vier met per poule halve finales in één wedstrijd en een finale in één wedstrijd. Dat zijn dus vier finales voor de vier overgebleven plaatsen op het WK.

Tot zover bent u mee? Wanneer wordt het dan ingewikkeld?

Als we overgaan tot de samenstelling van de groepen met vier en vijf landen. De vier landen die zich in de kwartfinales in maart weten te kwalificeren voor de eindronde van de Nations League, zitten sowieso in een groep met vier landen. Dan zijn er nog twee groepen over met vier landen en zes met vijf landen. Dat wordt bepaald door loting.

Die vier landen die de eindronde van de Nations League spelen zijn toch pas na de kwartfinales in maart bekend? Hoe kunnen we dan weten welke landen in een groep met vier zitten?

Die zijn inderdaad nog niet bekend. Daarom zullen er bij de loting groepen worden samengesteld met als reekshoofd ‘winnaar van de kwartfinale 1’ (zeker met vier) en een andere groep met ‘verliezer van kwartfinale 1’. Enzovoort, tot en met winnaar/verliezer van kwartfinale 4. De landen die in maart nog die kwartfinale van de Nations League spelen, weten dus nog niet in welke groep ze zullen zitten en de gelote landen die in zo’n groep werden ondergebracht, kennen evenmin hun belangrijkste tegenstander.

Wat betekent dat voor België?

Voor de Rode Duivels is dat geen probleem. Zij zijn één van de vier reekshoofden – naast Engeland, Zwitserland en Oostenrijk – die zich niet konden kwalificeren voor de kwartfinales van de Nations League. Hun groep zal dus bekend zijn.

België speelt in maart barrages tegen Oekraïne om op het hoogste niveau in de Nations League te blijven. Heeft dat invloed voor een groep met vier of met vijf?

Neen. Om in de twee overige groepen met vier landen terecht te komen, is geluk nodig. Dat wordt bepaald door loting. Er is dus één kans op drie dat het een groep met vier landen wordt en twee op drie op een groep met vijf landen.

Wat wil de voetbalbond: vier of vijf landen?

De uitdrukkelijke wens van onze voetbalbond is om in een groep met vier landen terecht te komen, zodat een verplaatsing naar Malta, Moldavië, San Marino, Liechtenstein, Andorra of Gibraltar kan worden vermeden. Voor thuiswedstrijden tegen dergelijke landen lopen er ook geen stadions in België vol.

Wanneer wordt die voorronde gespeeld?

De zes groepen met vier landen beginnen er pas in september 2025 aan en ronden hun kwalificatie af in november 2025. Wie in een groep met vijf landen zit, vangt zijn kwalificaties in maart aan. Tenzij er, zoals voor de Rode Duivels, dan nog een Nations League-verplichting op het programma staat. Als de Belgen in een groep met vijf terechtkomen, zullen ze na de competitie dit seizoen in juni 2025 al twee kwalificatie-interlands moeten spelen. Daar staat geen enkele Rode Duivel voor te springen. De play-offs met zestien landen voor de overige vier plaatsen op WK worden in maart 2026 afgewerkt.

Wat is een te mijden en wat is een uitverkoren groep?

Een te mijden groep is er een met Turkije, Schotland en Azerbeidzjan. Een makkelijkere groep is er eentje met Polen, Noord-Ierland en Letland. Uit pot 5 maakt de tegenstander niet uit.


Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241212_96721050
google translate:  переклад
Дата публікації:13.12.2024 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:13.12.2024 7:00:37




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014