Leden van de Nationale Veiligheidsraad van de Amerikaanse president Trump, onder wie zijn nationale veiligheidsadviseur Mike Waltz, hebben overheidszaken geregeld via hun persoonlijke Gmail-accounts. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post dinsdag.
Waltz ligt al onder vuur sinds bekendgeraakt is dat hij een journalist per abuis had toegevoegd aan een chatgroep op de versleutelde berichtendienst Signal, waar de aanvalsplannen van de Verenigde Staten tegen de Houthi-rebellen in Jemen besproken werden. The Washington Post wijst erop dat Gmail een veel minder veilige communicatiemethode is dan Signal, en vatbaar is voor hacking en dus meelezen.
LEES OOK. Na Signal-schandaal: contactgegevens en zelfs wachtwoorden van Amerikaanse topfunctionarissen gewoon online te vinden
“Een hooggeplaatste medewerker van Waltz gebruikte de commerciële e-maildienst voor zeer technische gesprekken met collega’s en andere overheidsagentschappen over gevoelige militaire posities en krachtige wapensystemen met betrekking tot een lopend conflict”, schrijft The Washington Post op basis van e-mails die de krant heeft ingekeken. Zijn collega’s bij andere overheidsinstellingen gebruikten daarentegen hun overheidsaccounts.
Waltz zelf stuurde “minder gevoelige, maar wel mogelijk exploiteerbare informatie naar zijn Gmail, zoals zijn planning en andere werkgerelateerde documenten”, vertelden veiligheidsfunctionarissen anoniem aan de krant. Volgens die bronnen “kopieerde en plakte” hij “zaken uit zijn planning in Signal om vergaderingen en discussies te coördineren”.
“Alleen veilige platforms voor geheime informatie”
Brian Hughes, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, heeft gezegd dat hij geen bewijs heeft gezien dat Waltz zijn persoonlijke e-mailaccount van Google op dergelijke manieren gebruikt heeft. “Waltz heeft geen geheime informatie gestuurd via een open account en dat zou hij ook niet doen”, aldus Hughes. Volgens de woordvoerder moeten medewerkers van de Nationale Veiligheidsraad richtlijnen volgen die bepalen dat ze “alleen veilige platforms” mogen gebruiken voor “geheime informatie”.
Volgens experten is het gebruik van een persoonlijke e-mailaccount echter ook riskant voor informatie die niet als geheim is aangeduid, omdat buitenlandse inlichtingendiensten veel waarde hechten aan de communicatie en agenda van hoge regeringsfunctionarissen, aldus The Washington Post.
De krant berichtte zondag nog dat Waltz ook chatgroepen op Signal had aangemaakt over de oorlog in Oekraïne en Somalië, met regeringsleden. Volgens Hughes is Signal “goedgekeurd en in sommige gevallen automatisch toegevoegd aan overheidsapparatuur”. Hij zei dat de app niet bedoeld is voor geclassificeerd materiaal en benadrukte dat Waltz die nooit daarvoor heeft gebruikt.
Ondanks het defensielek in Signal “blijft” president Trump “het grootste vertrouwen hebben in zijn nationale veiligheidsteam, met inbegrip van zijn adviseur voor nationale veiligheid, Mike Waltz”, liet Karoline Leavitt, woordvoerder van het Witte Huis weten, voor The Washington Post met het nieuws over de Gmail-accounts kwam. “Hij wordt niet ontslagen”, zei president Trump nog aan Fox News.
|