De buitenlands desinformatie- en inmengingsactiviteiten in België zijn “substantieel” toegenomen sinds de Russische invasie in Oekraïne, ruim drie jaar geleden. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de militaire inlichtingendienst ADIV woensdag publiceert. Onder meer de Belgische belofte om F16-toestellen aan Oekraïne te leveren, heeft geleid tot een toename van de Russische beïnvloedingsactiviteiten.
ADIV spreekt in zijn jaarverslag van een toename van het aantal “campagnes voor informatie-manipulatie en inmenging, die steeds virulenter en geraffineerder worden”.
Een concreet voorbeeld: toen de federale regering eind mei vorig jaar de belofte deed om tegen 2028 dertig F16-vliegtuigen te leveren aan Oekraïne, leidde dat tot een piek in de Russische beïnvloedingsactiviteiten. “We zagen een vorm van ‘Belgium bashing’ via desinformatiecampagnes”, zegt generaal-majoor Stéphane Dutron, de topman van ADIV, aan Belga. Het vermoedelijke doel was “dat een deel van de bevolking zou zeggen: we moeten daarmee stoppen, we worden bedreigd omdat België dit doet”.
Ook beïnvloeding bij verkiezingen
Ook de verkiezingen in ons land hebben vorig jaar tot buitenlandse desinformatiecampagnes geleid. Dat geldt zowel voor de parlementsverkiezingen van 9 juni als de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024.
LEES OOK. Rusland grijpt élke kans om bij ons onrust te zaaien: ook rechtszaak Acid moet eraan geloven
“We zien dat bepaalde narratieven – die dicht tegen het extreme liggen – versterkt werden en uitgebreid aan bod komen”, legt Dutron uit. ADIV zag een substantiële toename van berichten over migranten, extremisme en de LGBTI+-gemeenschap. “De bedoeling is dat mensen dan in een bepaald narratief gaan geloven, omdat ze dat zeer uitgebreid terugzien op sociale media”, wat vervolgens het stemgedrag kan beïnvloeden.
LEES OOK. Dit is Doppelgänger, het Russische propaganda-netwerk in Europa: “Natuurlijk gebeurt beïnvloeding ook in België”
Voor de militaire inlichtingendienst lijdt het geen twijfel dat die toename het gevolg was van buitenlandse inmenging. “Dat blijkt uit bepaalde patronen die we in kaart kunnen brengen”, aldus Dutron.
|