СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Знайдено на сайті:Het Nieuwsblad
Мова:19 (Dutch / Nederlands)
Заголовок:

De theorie van de “strong men”: hoe fascinatie van Trump de wereldorde op zijn kop zet

Резюме:

Exact 100 dagen is Donald Trump straks president, en dus brengt onze politieke podcast Het Punt van Van Impe een speciale reeks. Hier krijgt u een voorsmaakje van aflevering 1: Trump vs de wereld. “Hij zet een systeem van 80 jaar op losse schroeven.”

Vanwaar toch die fascinatie van Donald Trump voor Vladimir Poetin? Vanwaar zijn afkeer voor Europa, en de dédain waarmee hij het Oekraïne van Zelenski behandelt? Er zijn verschillende verklaringen, maar één zit hem in de manier waarop Trump denkt, zeggen onze hoofdredacteur Liesbeth Van Impe en chef nieuws Jef Van Hoofstat in onze podcastspecial The Point of Van Impe. “Hij ziet zichzelf als een ‘strong man’, iets waar hij heel veel belang aan hecht. In onze oren klinkt dat vreemd, maar voor Trump is het cruciaal. Hij schrijft dat ook zo in zijn boek The art of the deal. Deals worden gemaakt door sterke mannen, en dus wil hij enkel met wereldleiders zoals Poetin of Xi Jinping onderhandelen.”

Beluister hier de podcast:

Die ideologie verandert de wereldorde in sneltempo, zegt Van Impe. “Tachtig jaar lang, sinds Wereldoorlog II, werd de wereld geregeerd met soft power. Een orde waarin rust en stabiliteit kwam, doordat elk land impliciete regels en de machtsverhoudingen erkende. Europa is daardoor welvarend en veilig geworden, en daarom is dit voor ons existentieel. Maar Amerikanen kijken daar soms anders naar. Toen ik zelf in de States was, ondervond ik hoe obsessed ze zijn over hoe sterk hun president eruitziet. Biden die een rollator nodig had, voor veel Amerikanen was dat verschrikkelijk. En ooit was er op Fox News een rel over Obama die mommy jeans droeg. We mogen niet onderschatten hoeveel Amerikanen daarin fundamenteel anders denken dan wij.”

(Lees verder onder de banner)

Hoe onvoorspelbaarder, hoe beter

Trump gedraagt zich daar ook naar. Elke president gebruikt zijn macht, maar nieuw is vooral de manier waarop Trump zijn macht inzet, klinkt het. “Hij zegt ronduit: ‘Ik heb dat nodig, dus ik neem het’, zoals Xi met Taiwan of Poetin met de Krim. Dat soort taal hoorden we vroeger niet uit de mond van Amerikaanse presidenten. Die sloten akkoorden, werkten samen met de EU en Canada. Maar nu zijn dat plots de vijanden geworden omdat ze zwak zijn, democratisch en traag.”

Zijn buitenlandse politiek is eveneens doordrenkt van nog een andere theorie, de zogenaamde crazy man theory: maak anderen bang door onvoorspelbaar te zijn, zodat ze zich terugtrekken. “Als ze denken dat je echt tot alles bereid zou zijn, zelfs om kernwapens in te zetten, wordt de rest bang en gaan ze op veilig spelen,” klinkt het.

“Als je de geschiedenis bekijkt, is dat alles eigenlijk zelfs niet eens zo gek. Die theorieën waren vaak gangbaar. Het ziet er ook veel simpeler: een wereldorde waarin de sterkste gewoon doet wat hij wil. Op dat vlak waren de voorbije 80 jaar een beetje een anomalie. Maar nu al nam Trump beslissingen die alles doen kantelen. De hele wereldorde staat in sneltempo op losse schroeven.”

Посилання:https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250425_98143070
google translate:  переклад
Дата публікації:27.04.2025 4:00:00
Автор:
Url коментарів:
Джерело:
Категорії (оригінал):
Додано:27.04.2025 5:00:29




Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014