СПІЛЬНО БАЧЕННЯ  ::  ІНОЗМІ
Переклади, аналітика, моніторинг - Україна (і не лише) очима іноземних ЗМІ
         Головна        
        Політика        
      Human rights      
  Міжнародні відносини  
        Культура        
          Спорт         
        Більше...       

Автор: valeriy.drotenko 
Чи розстрілювала «Альфа» Майдан насправді?
01.04.2014 12:07:15

Головний кадр з матеріалу Деттмера

Зустрівши на «Правді» коротку згадку про опублікований на американському інтернет-ресурсі «Дейлі Біст» (The Daily Beast) матеріал, я тут же знайшов оригінальну статтю і уважно її прочитав.

З точки зору розслідувацької журналістики, мушу визнати, що має місце, даруйте, халтура, котру автор – Джеймі Деттмер (до березня 2014р. не помічений у експертизі щодо України), намагався прикидати емоційно-художніми вставками, більшість із котрих мають друго-, а то й третьо-рядний стосунок до основної тези. До речі – і тут слід віддати авторові належне, - він ніде явно і упевенено не стверджує, що саме «Альфа» розстріляла Євро-Майдан 20.02.2014, хоча уся стаття на те красномовно натякає. Українська ж  Правда пішла далі, і, зіславшись на оригінал прямо у заголовку, переводить тезу зі статусу натяку в статус доведеного твердження.

Для творення вдалого журналістського матеріалу, як правило, потрібна дещиця фактажу, котру вже кожен на власне журналістське вміння та холопський розум «розбавляє» художніми деталями, власними спостереженнями, конвенційною логікою, власної ерудицією, тощо. Настільки вже битий журналіст може міркувати, з фактажу у пана Деттмера були лише ті світлини, котрі якийсь добродій (вочевидь, співробітник СБУ – невідомо, колишній, чи все ще чинний) зробив з вікна цієї установи (бо двір закритий) і (не буду гадати як, але) надав журналістові (теж не буду гадати, через скільки рук – це не так важливо). Ці світлини вважаються ексклюзивними, тож не зробити на базі них матеріалу – просто гріх.

Далі, пан Деттмер посилається на розмови з Ольгою Богомолець, наводить твердження активістки Євромайдан-SOS, на підставі котрого з’явився вже відомий нам запис телефонної розмову Урмаса Пяета з Кетрін Ештон і тут же (для чогось) наводить спростування Ольги Богомолець (щодо слів про те, що ніби-то розстріл Майдану зорганізувала Опозиція же), бере (чи передруковує чиєсь) інтерв’ю з тричі пораненим снайперами, але чудом живим очевидцем тих подій, описує в деталях жахи того, що діялося в холі готелю «Україна», а також підкреслює, що СБУ неформально вважається філією ФСБ, що «Альфу» тренували російські інструктори. Також, Деттмер посилається на свідчення очевидців, котрі бачили наступного ранку (21.02), як з труби над штаб-квартирою СБУ валив чорний дим, що, вочевидь, мало свідчити про знищення якихось документів шляхом спалення.

Дух статті, насправді, наголошує на тому, що правди там (поки що) не знайдеш, і що справа про розстріли 20.02.2014 (як і про весь Євро-Майдан) є надзвичайно заплутаною. Автор всього-навсього робить гіпотезу, що в світлі агресії Росії, логічно підозрювати її руку і в подіях 20.02, і в раніших подіях – з чим навряд чи хтось не погодиться. Ну і, цілком природньо, опираючись на конвенційну логіку та чутки про афілійованість СБУ до ФСБ, автор робить припущення, що, вірогідно, саме в СБУ (котра була представлена того чорного дня «Альфою») й треба шукати кінці тієї трагедії.

Але ж, вочевидь, фотографій, де «Альфа» вантажить набої та стоїть в обладунках, вочевидь, недостатньо, щоб довести що саме цей підрозділ є винним у цих смертях. Завважмо, що немає світлин, де видно було б, що «Альфа» стріляє чи кидає гранати (які, як свідчать світлини, у неї були, однак, дякувати Богу, їх не було застосовано).

Перейдімо до фактів, а не обивательських стереотипів.

  1. Ще у заголовку Деттмер починає і упродовж всієї статті не припиняє нагадувати, що «Альфу» тренували російські інструктори, що є перекрученням з точністю до навпаки: бійці «Альфи» широко залучалися до співробіцниства в рамках партнерства з НАТО.  Існувала програма фінансування підготовки та оснащення підрозділу в рамках співробітництва Украхна-НАТО (яке до речи не припинялося як мені відомо навіть за Януковича). Проходили стажування у "Морських котиків" (SEAL) США, спецпідрозділу САС Великобританії, співпрацювали з французьким GIGN. Крім того, в рамках несення служби коаліційних сил у Іраку, "Альфа" виконувала бойові завдання пліч-о-пліч з бійцями США та Великої Британії, іншими країнами НАТО. Зараз вони також співпрацюють в питаннях охорони українських представництв в Іраку.
  2. «Фотографії говорять за себе»: орієнтуючись за спорядженням, яке є у людей, зафіксованих на фото, з вірогідністю у відсотків 75% можна стверджувати що вони не є бійцями «Альфи». «Альфа» використовує одноманітне спорядження та одяг, зазвичай в камуфляжі  «мультикам». Чорна форма також використовується, але обов’язково містить напис «СБУ» на спині. Також, переважна більшість бійців використовує титанові шоломи швейцарської фірми “TIG”. Натомість, на фото ми бачимо досить різноманітне спорядження та шоломи типу американського  “PSGT” (добре видно характерні «навушники» на шоломах).

 Як відомо, 20.02 було задіяно одночасно кілька підрозділів – і «Альфа», і «Омега», і «Беркут», і «Сокіл» (і, не виключено, ще якісь офіційні чи неофіційні спецпідрозділи), нагадаймо, що це була спільна «анти-терористична» операція МВС і СБУ. Крім того, численні відео-матеріали, відзняті журналістами й стрімерами в ті дні, засвідчують загадковий підрозділ, зодягнений у форму одного з офіційних спецпідрозділів, однак з манерами, котрі виказували не приналежність цієї загадкової групи до професійних силовиків, що проступало і в манері рухів, і в розмовах та інших другорядних ознаках, за якими «силовик силовика впізнає здалека». Цілком природньо, кожен з цих підрозділів намагатиметься відхреститися від тих убивств, явно звалюючи вину чи натякаючи на інших.

Слідчі ж органи держави поки що мовчать, чим створюють інформаційни вакуум, котрий провокує подібні поспішні звинувачення та припущення з боку ЗМІ (як вітчизняних, так і зарубіжних). Чим далі затягується мовчання офіційних слідчих органів, тим більше громадськість укріплюється в упевненості, що нова-стара влада не зацікавлена у об’єктивному й оперативному розслідуванні, відтак, подібні непрофесійні або напів-професійні версії тільки ширитимуться, замінюючи кваліфіковані висновки слідства, кидаючи тінь на той чи інший спецпідрозділ чи його керівників/офіцерів.

Чим це погано? Поясню: мабуть, багато хто в курсі, що навіть на підготовку недолугого бійця «Беркута», інтелект, звитягу й моральний бік котрого всі ми з вами мали можливість спостерігати у всій красі упродовж останніх 4-х місяців, йде 1.5-2 роки – тренувань, навчання, іншої підготовки. Інші спецпідрозділи – вочевидь більше: хто мав можливість спілкуватися з «Коброю», були приємно вражені їхнім інтелектуальним рівнем та вихованістю (звичайно, комусь могло й не поталанити). СБУ-шна «Альфа» - це також своєрідна «еліта»: усі бійці – виключно офіцери, які вже мали попередній досвід служби у інших підрозділах СБУ; навчальні плани - таємниця, але за аналогією можна стверджувати, що попереднє навчання триває біля п’яти років; по суті, служба в підрозділі є безперервним навчально-тренувальним процесом, що перемежовується з бойовими завданнями, і той факт, що переляканий Янукович із таким же переляканим Якименком наказали цим бійцям висуватися на рубіж в рамках «анти-терористичної» операції, ще не значить, що вони обов’язково когось там убили (чи взагалі збиралися вбивати, тим більше – демонстрантів). Як і не варто усіх їх фарбувати в «аґентів» ФСБ – серед них чимало людей з про-українською позицією. Однак, цькування їх і передчасне звинувачення у вчиненні ніким недоведених злочинів може цю позицію «підкоригувати», стимулювати їх покинути лави спецпідрозділу і пошукати кращої долі на стороні.

 Між іншим, у нинішніх умовах все ще реальної загрози війни з Росією та провокацій, що не припиняються, з одного боку, та малобоєздатною армією – з іншого боку, однією з опор національної безпеки лишаються, хай і малочисельні, але добре вишколені спецпідрозділи: вони можуть попередити ворожу спецоперацію на нашій території, можуть (у разі початку агресії Кремля) вчинити точкові диверсії на території противника (і зруйнувати або надовго порушити його постачання), провести операцію зі звільнення заручників, полонених чи виведення наших військ з облоги (котра за фактом триває у Криму).

Ні для кого не секрет, що нашим «успіхам» на кримському фронті ми найбільше і насамперед маємо завдячувати саме недолугості нинішнього керівництва та відверто незрозумілій позиції, котру воно займало в доволі багатьох ситуаціях. Цілком справедливо було б зазначити, що як Об’єднана Опозиція «майстерно» зливала Євро-Майдан упродовж усіх трьох його місяців, так і зараз це знайшло органічне продовженя у «зливанні» державницьких інтересів на фронті боротьби з Росією та іншими зовнішніми силами. При цьому, доблесть протестувальників Майдану на фоні боягузливих та продажних «очільників» протесту змінилася на доблесть українських військових на тому ж фоні.

З морально-психологічної точки зори, «Альфа» постійно підтримувала контакти із західними колегами (на відміну від, наприклад, Беркуту). Переваги західних підрозділів, і загалом «західного» способу життя, для бійців більш, ніж наочні. Крім того на змаганнях в рамках СНД, наша «Альфа» остійно показувала добрі результати, обходила росіян. Доходило до того, що росіяни вдавалися до підтасовування результатів для отримання перемоги на тих замаганнях. Відповідно, високий рівень нашої «Альфи» добре відомий у Москві, тому зруйнування підрозділу, цілком вирогідно, могло бути поставлено за мету саме там, як і там варто шукати джерело тих світлин, що їх опублікував Деттмер.

Тому я б радив громадській думці не поспішати з висновками на підставі другорядних доказів та сенсаційних заголовків, оціночних суджень та недоведених (як і не спростованих) гіпотез. Ми – народ, котрий поки що представляють і керують ним не зовсім гідні його люди.  Давайте підходити відповідально до підтримання обороноздатності нашої країни – у тому числі, коли питання стосується необґрунтованих нападок на окремі спецпідрозділи, оскільки надії на те, що це за нас зробить керівництво держави, нічим не виправдані.

Автори: Валерій Дротенко, Дмитро Левицький - Спільнобачення - Spilno.tv

The Huffington Post (United States, English) Американський блогер "радить" українцям відмовитися від козацької спадщини
Американський блогер "широкого профілю" з російським прізвище... 25.11.2014 21:15:41
Basler Zeitung (Switzerland, German) Бубку "трясе" під час взяття чергової висоти
Низка швейцарських газет описують коротку історію спортивного... 07.03.2014 7:14:00
Stern (Germany, German) США вводять санкції проти Росії
Як оголосив Президент Барак Обама, санкції торкнуться "тих, х... 06.03.2014 15:36:45
Rhein Main Presse (Germany, German) ЄС заморожує рахунки Януковича
ЄС блокує рахунки Януковича та ще 17 пов'язаних осіб. Відпові... 06.03.2014 7:15:00
Neue Ruhr Zeitung (Germany, German) Росія продовжує розгортатися - Захід погрожує санкціями
У розпал Кримської кризи два російських військових корабля - ... 04.03.2014 8:13:18
Groene Amsterdammer, De (Netherlands, Dutch) Українські демонстранти розчаровуються в ЄС
Обкладинка останнього числа газети "Груне Амстердамер" (Зелен... 12.02.2014 2:00:00

Рубрики / досьє: Євромайдан, Деза



Статистика
За країною
За мовою
За рубрикою
Про проект
Цілі проекту
Приєднатися
Як користуватися сайтом
F.A.Q.

Спільнобачення.ІноЗМІ (ex-InoZMI.Ruthenorum.info) розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації, тож використання матеріалів, розміщених на сайті - вільне за умов збереження авторства та наявності повного гіперпосилання на Рутенорум (для перекладів, статистики, тощо).
При використанні матеріалів іноземних ЗМІ діють правила, встановлювані кожним ЗМІ конкретно. Рутенорум не несе відповідальності за незаконне використання його користувачами джерел, згадуваних у матеріалах ресурсу.
Сайт є громадським ресурсом, призначеним для користування народом України, тож будь-які претензії згадуваних на сайті джерел щодо незаконності використання їхніх матеріалів відхиляються на підставі права будь-якого народу знати, у якому світлі його та країну подають у світових ЗМІ аби належним чином реагувати на подання неправдивої чи перекрученої інформації.
Ruthenorum/Спільнобачення Copyleft 2011 - 2014